arki

Semmoinen oli 2020

Vuosi 2020 alkoi mökillä. Vuoden ensimmäisen tunnin makasin sängyssä miehen ja nukkuvan lapsen välissä ja kuuntelin ilotulitteiden ääniä, joihin olin hetkeä aikaisemmin herännyt. Juhlimme vuoden ensimmäistä päivää miehen perheen kanssa: kahdeksan aikuista ja kahdeksan alaikäistä plus yksi poikaystävä.

Tammikuussa olimme toipuneet aikaerorasituksesta ja totuttelimme arkeen kolmen kuukauden matkustelun jälkeen. Nelivuotias aloitti koulun ja minä palkkatyön yliopistolla. Havaijilla alkaneita vatsavaivojani tutkittiin perinpohjaisesti.

Helmikuussa istuin junassa, joka joutui pieneen onnettomuuteen. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin. Kuun lopussa kävimme Helsingissä ja Tampereella tapaamassa sukulaisia ja ystäviä. Ehdimme siis nähdä tärkeimpiä juuri ennen kuin pandemia räjähti käsiin.

Maaliskuussa sairastelin paljon. Osittainen lockdown alkoi ja koulut menivät kiinni. Meiltä molemmilta evättiin pääsy työpaikalle. Teimme töitä kotona ja hoidimme/viihdytimme lasta vuorotellen.

Huhtikuussa siivoilimme varastoa ja kaappeja. Vietimme pääsiäistä ja kuninkaanpäivää mökillä. Pääsiäispupu piilotti suklaamunia puutarhaan.

Toukokuussa vietin 45-vuotissyntymäpäiviäni ja aloitin päivittäisen joogan Yoga with Adrienen ilmaisten joogavideoiden parissa. Lapsi pääsi takaisin kouluun.

Kesäkuussa aloitimme töissä ensimmäisen koronatutkimusprojektin. Uskalsimme liikkua vähän vapaammin ja käydä ravintoloissa. Yritin hakea Alankomaiden kansalaisuutta ja kävin koronaviruksen vasta-ainetestissä.

Heinäkuussa väitöskirjani kirjoitusprosessi sai siivet, kun vietin monta kesälomapäivää keskustasta vuokraamallamme toimistolla. Lapsen kesäloma alkoi. Meillä kävi mökkivieraita.

Elokuussa lapsi oli lomalla. Tutustuimme mukavaan suomalaiseen lapsenvahtiin, joka tuli tuuraamaan vakihoitajia heidän lomiensa aikana. Saimme lisää mökkivieraita. Hollannissa oli älytön helleputki.

Syyskuussa näin työkavereitani livenä puolen vuoden tauon jälkeen terassiravintolassa järjestettyjen BBQ-juhlien yhteydessä. Vietimme miehen kanssa ensimmäistä hääpäiväämme ja hänen synttäreitään. Lopetin urani yksinyrittäjänä hyvillä mielin. Lapsi aloitti keskiviikkoiltapäiväkerhon.

Lokakuussa kävin vuoden ainoassa koronatestissä. Olin väsynyt ja aneeminen. Minua haastateltiin Karjala-lehteen. Kahvilat ja ravintolat menivät kiinni koronarajoitusten takia.

Marraskuussa selvisi, että lapsi on allerginen useimmille pähkinöille. Kävin ystävän kanssa jouluostoksilla Rotterdamin merimieskirkolla. Juttelin IBD-hoitajan kanssa jo 20 vuotta jatkuneesta anemiasta ja sain häneltä paljon tukea ja lähetteen tähystykseen.

Joulukuussa vietimme lapsen viisivuotissynttäreitä. Hollannin sairaalat alkoivat täyttyä koronapotilaista. Koulut menivät kiinni juuri ennen joululomaa. Minulle tuli täyteen kokonainen vuosi ilman lihaa ja alkoholia. Kävin tähystyksessä ja kuulin, ettei suolisto näyttänyt kovin pahalta. Kirjoitin blogiin joulukalenteria, jossa esittelin lempipaikkani Utrechtin keskustassa. Päivittäinen jooga jatkui vuoden viimeiseen päivään saakka. Vietimme ihanan perhejoulun kotona ja mökillä. Lähetimme häiden kiitoskortit vain 15 kuukautta juhlien jälkeen. Sain väitöskirjani ensimmäisen version valmiiksi ja olin jostain syystä energisempi kuin vuosiin!

Blogin suosituimmat jutut vuonna 2020
1. Alkuraskauden oireet (vuodelta 2015)
2. Näin minä opin Hollannin kielen
3. Raudanpuute, ferritiini ja väsymys
4. Päivä minun ja vauvan (10 kk) elämästä
5. Ida-mummon evakkomatka

Vuosi 2020 päättyy kotona Utrechtissa. Simahdan luultavasti ennen kahtatoista ja herään taas ilotulitteiden ääniin, vaikka rakettien ampuminen on tänä vuonna kielletty. Toivon sydämeni pohjasta, että pandemia saadaan hallintaan ja lapsi pääsee takaisin kouluun. Ja kukaties saamme viettää joulun 2021 Suomessa.


Kiitos kommenteista, palautteesta ja ideoista kuluneena vuonna. Ilahduin jokaisesta.

Onnellista uutta vuotta!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d