arki,  elämä alankomaissa,  hollanti

Hollantilaislapsi pääsee kohta takaisin kouluun

Meidän nelivuotiaamme aloitti koulun tammikuussa ja ehti tottua koulunkäyntiin kivasti ennen kuin koulut menivät kiinni 16. maaliskuuta alkaen.

Pikkukoululainen olisi normaalisti koulussa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 8.30-15.00, keskiviikkoisin klo 8.30-12.15 ja perjantaisin 8.30-12.00. Pitkinä koulupäivinä on lounastauko klo 12-13, jonka ajaksi lapsen voisi hakea kotiin syömään lounasta ja lepäämään. Toisaalta lapsella on mahdollisuus pientä korvausta vastaan syödä koululla ensin kotoa mukaan otettu leipälounas ja mennä sitten puoleksi tunniksi läheiseen leikkipuistoon juoksentelemaan ja kiipeilemään. Olemme valinneet jälkimmäisen vaihtoehdon, ja se tuntuu sopivan lapselle hyvin.

Hollannissa(kin) on tehty tutkimusta lasten roolista koronaviruksen levittäjinä ja mm. näiden tutkimusten tulosten perusteella hallitus on päättänyt päästää ala-asteen (primair onderwijs) oppilaat osittain takaisin kouluun 11. toukokuuta alkaen. Myös päiväkodit ja iltapäiväkerhot aukeavat muillekin kuin kriittisten alojen ammattilaisten lapsille. Yläasteet ja sitä korkeammat koulut jatkavat toistaiseksi etäopetusta.

Ala-asteella on tarkoitus aloittaa normaalia pienemmillä luokkakooilla. Meidän lapsemme koulussa 19 oppilaan ryhmä on jaettu kahteen vuoroon. Puolet lapsista menee kouluun ma, ke ja pe ja toinen puoli – mukaan lukien meidän pienokaisemme – ti ja to 8.30-14.30. Ryhmäjako on tehty koulun puolesta.

Emme saa enää viedä lasta luokkaan asti, vaan meidän tulee jättää hänet koulun portilla odottavan opettajan huomaan. Vilustuneet lapset eivät tietenkään ole tervetulleita kouluun. Periaatteessa koulu noudattaa hallituksen asettamaa 1,5 metrin välimatkaa ihmisten välillä, mutta tiedostaa, että se voi olla hankalaa toteuttaa varsinkin pienimpien ryhmässä. Käsienpesua on tehostettu.

Tätä kirjoittaessani hollantilaisilla teho-osastoilla makaa yhteensä vähän alle 700 koronaviruspotilasta. Kahvilat, ravintolat ja kampaajat ovat edelleen kiinni. Ulkona saa liikkua, kunhan pysyy tarpeeksi kaukana toisista ihmisistä eikä kokoonnu ryhmiksi. Lapset saavat leikkiä yhdessä ulkona.

Toivottavasti tilanne säilyy sen verran hyvänä, että koulu voi pysyä auki siihen saakka, kunnes kuuden viikon kesäloma alkaa 20. heinäkuuta. Nyt kun koulu on auki vain kaksi päivää viikossa, hoidamme muut päivät edelleen miehen kanssa. Onneksi meillä molemmilla on joustava työ ja saamme lastenhoitoapua ainakin keskiviikkoisin. Minun osa-aikainen väitöskirjaprojektini hidastuu pakosta, koska en mitenkään voi tehdä täysipäiväistä työviikkoa ennen kuin koulut aukeavat kokonaan.

Mutta en jaksa nyt stressata mistään työhön liittyvästä, kun tuloni eivät ole uhattuna. Minusta on ihanaa, että lapsi pääsee touhuamaan (ja kinastelemaan) koulukavereidensa kanssa. Ainoana lapsena hän on välillä turhautunut vanhempiinsa, jotka eivät voi/jaksa leikkiä koko päivää. Olimme jo aikaa sitten luopuneet koulutehtävien tekemisestä, koska lapsi ei enää innostunut niistä eikä edes ole vielä oppivelvollinen. Opettajatkin kehottivat lähinnä leikkimään pienten kanssa.

Saatan vuodattaa taas pari kyyneltä, kun lapsi lähtee koulutielle – tällä kertaa ilosta ja helpotuksesta.

IMG_1453
Halti seikkailee

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: