elämä alankomaissa,  hollanninsuomalaisuus,  perhe

Loma-asunto Suomesta vai Hollannista?

Hävettää tunnustaa, että tajusin vasta noin kolme vuotta sitten, että Hollannissakin on aika paljon metsää. Olin silloin asunut Alankomaissa jo 15 vuotta, josta suurimman osan Haagin keskusta-alueella.

Tämä merkittävä valaistuminen tapahtui Suomalaisen Naisen Päivillä, jotka järjestettiin pienessä Garderenin kylässä keskellä luonnonkaunista Veluwea. Hotellihuoneeni ikkunasta näkyi vain puita. Seuraavana vuonna osallistuin päiville uudelleen ja kävelin kokonaisen tunnin oikeassa metsässä. Siellä oli jopa havupuita, jotka ovat harvinaisia hollantilaisissa kaupunginpuistoissa.

77A9FA69-0A7B-4F83-B13F-315198A85E3D

Viime vuodenvaihteessa lähdimme samoille seuduille ilotulitteita pakoon. Olimme euforisia sen jälkeen kun olimme kävelleet metsässä kolmen tunnin ajan tapaamatta muita ihmisiä. Lapsi nukkui rattaissa ja hengitteli havumetsän tuoksua.

Huhtikuun lopussa, Kuninkaan päivän aikoihin, palasimme Gardereniin viettämään viikonloppua. Siellä ollessamme mies selaili huvikseen loma-asuntojen myynti-ilmoituksia. Hän löysi kivannäköisen mökin, joka oli ollut myynnissä jo puolentoista vuoden ajan. Ajattelin ensin, että siinä täytyy olla jotain vikaa.

Kävelimme kuitenkin katsomaan mökkiä, ja rohkeana hollantilaisena mies uskalsi jopa kiertää mökin pihamaan. Minä en oikeastaan olisi kehdannut. Rakennus näytti söpöltä, ja sitä ympäröivä vehreä puutarha oli aivan upea. Rakastuin välittömästi mökin kahteen pihakuuseen.

58038009349__7B9028CC-5979-44D4-8E04-FC7B18E9348D

Olimme usein jutelleet suomalaisen mökin hankkimisesta, mutta haaveilu tyssäsi siihen, että minä epäilin kantavani jatkuvasti huonoa omaatuntoa siitä, ettemme ehtisi olla mökillä tarpeeksi. Hollantilaislapsella kun on vain kuuden viikon kesäloma. Kuka pitäisi huolta mökistä silloin kun emme olisi siellä? Mökin hankintaan ja ylläpitoon liittyvä logistiikka olisi hankala hoitaa Hollannista käsin.

Olimme asiaa pohdittuamme tulleet siihen lopputulokseen, että Suomen-lomilla olisi parempi joko vuokrata mökki tai vierailla ystävien mökeillä.

Tästä hollantilaisesta loma-asunnosta innostuimme kuitenkin saman tien. Kävimme jo seuraavalla viikolla katsomassa mökkiä asuntovälittäjän kanssa. Välittäjä vaikutti jotenkin lannistuneelta – ehkä siksi, että oli puolentoista vuoden aikana luultavasti ehtinyt näyttää rakennusta jo aika monelle pariskunnalle. Hän oli myyjän välittäjä, muttei oikeastaan tehnyt elettäkään myydäkseen mökkiä meille.

Rakennus oli sisältä tosi hyvässä kunnossa ja rempattu kivasti; yksi sen entisistä omistajista oli sattumoisin remonttimies. Mökki oli tullut myyntiin, koska sen omistajille oli tullut ikää sen verran, ettei puutarhanhoito ja matkustaminen toiselta puolelta Hollantia enää tuntunut hyvältä ajanvietteeltä.

Teimme myyjälle tarjouksen, ja jonkin aikaa neuvoteltuamme pääsimme yhteisymmärrykseen hinnasta. Kolme viikkoa myöhemmin teetimme mökille kuntotarkastuksen, ja juhannuksen alla mökki oli meidän. Ihan ensimmäisenä hankin sinne Koiramäen vieraskirjan, jotta saamme kaikki mukavat muistot dokumentoitua ensi hetkistä alkaen.

Kerron piakkoin lisää meidän pienestä paratiisistamme, jonka mies haluaisi nimetä Koiramäeksi.

Onko seuraajissani ulkosuomalaisia, joilla on mökki Suomessa tai loma-asunto jossain muualla?

35554B65-0574-455B-8969-29C2B1163A15

9 Comments

  • Mari

    Tämä on kuuma kysymys myös minun mielessäni! Täältä Ruotsista käsin olisi suhteellisen helppo käydä Suomessa mökkeilemässä mutta siltikin luulen, että en ehtisi käydä siellä niin usein kuin haluaisin. Niinpä olemme vuokranneet mökkejä ja nyt olemme löytäneet jopa vakiomökin! Ruotsissakin olemme vuokranneet mökkejä, on kiva tutustua uusiin paikkoihin ja alueisiin ja ruotsalaiset sisustavat mökkinsä niin kauniisti että jo sen takia on hauska vuokrata eri mökkejä. Mutta katsotaan kun/jos pääsen eläkeikään, silloin luulen että tulen asumaan ainakin osan vuodesta Suomessa 🙂

    Onnea uuden kesämökin omistajille!!

    • satu

      Kiitos viestistä, Mari! Mekin ollaan löydetty Mikkelin seudulta ihana vuokramökki, joka ollaan vuokrattu jo parina kesänä. Sekin on tosi hyvä ratkaisu. Ja meillä vähän samat mietteet, mutta (onneksi) eläkeikään on vielä parikymmentä vuotta 😀 Ja tosiaan, mökit siellä ovat varmaan sellaisia Solsidan-tyyppisiä, niin kuin mun mielikuvissa, heh.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d