elämä alankomaissa,  hollanti,  vauvanhoito

Mitä maksaa päiväkoti Hollannissa?

Sain tällä viikolla sähköpostiini päiväkodin viimeisen laskun. Lapsi lopettaa päiväkodin jo nyt, 3v 9kk iässä, koska olemme lähdössä pitkälle matkalle. Päiväkoti olisi muuten jatkunut joululomaan saakka eli siihen asti kun lapsi täyttää neljä vuotta ja menee kouluun.

Meidän lapsukaisemme meni päiväkotiin vasta 1v 9kk iässä eli aika myöhään, kun ajatellaan, että Hollannissa äitiyslomaa on vain kolme kuukautta lapsen syntymän jälkeen. Sitä ennen olin itse ollut paljon kotona, avomies oli tehnyt hiukan lyhennettyä työviikkoa ja meillä oli ollut kaksi hoitajaa, jotka hoitivat lasta vuorotellen täällä meillä. Toinen hoitajista on äidinkielenään suomea puhuva opiskelija ja toinen on avomieheni vanhan ystävän puoliso.

Lapsi on ollut päiväkodissa joka keskiviikko ja perjantai noin klo 8.45-17. Tarha on auki klo 7.45-18.15.

2,5-vuotiaana lapsi aloitti kahden tarhapäivän lisäksi maksullisen aamupäiväkerhon, maanantaisin ja tiistaisin. Kerho oli ennen vanhaan tarkoitettu niille lapsille, jotka olivat siihen asti olleet kokonaan kotihoidossa. Nykyään se on kaikille avoin ja kiva vaihtoehto pitkälle tarhapäivälle.

Tytär lähti aamupäiväkerhoon mielellään, koska siellä leivottiin, tanssittiin, laulettiin, hypittiin trampoliinilla ja käytiin pienillä retkillä eli tehtiin isojen lasten juttuja. Ryhmäkokokin oli huomattavasti pienempi kuin päiväkodissa. Kerho oli avoinna klo 8.15-12.45, ja veimme lapsen sinne yleensä noin klo 8.45. Yleensä jompi kumpi hoitajista haki hänet sieltä ja vietti loppupäivän lapsen kanssa. Lapsi jätti kerhon heinäkuussa, kun se meni kiinni kesäloman ajaksi.

Aion nyt paljastaa, paljonko maksoimme päiväkoti- ja kerhomaksuja. Hoitajien palkkaa en paljasta tietosuojasyistä, mutta sen voin kertoa, että olemme maksaneet hoitajille parempaa tuntiliksaa kuin normihollantilainen suostuisi maksamaan. Se on ollut hyvä investointi, ja hoitajat ovat olleet joka pennin arvoisia – heistä on tullut lapselle uskomattoman läheisiä.

Kaksi tarhapäivää viikossa maksoi meidän lähitarhassamme 817,49 euroa kuukaudessa.

Kaksi aamupäivää lähikerhossa maksoi 239,86 euroa kuukaudessa.

Saimme valtiolta takaisin yhteensä 312 euroa kuukaudessa.

Maksettavaa meille jäi siis 745,35 euroa kuukaudessa yhteensä kolmelta hoitopäivältä viikossa. Sillä sai hoidon lisäksi välipalat, vaipat ja leipälounaan. Aamiainen ei kuulunut hintaan.

Tämä on totta.

Seuraavan kerran kun kuskaat lasta pimeänä ja loskaisena aamuna suomalaiseen päiväkotiin, muista olla kiitollinen siitä, että Suomessa on siedettävät tarhamaksut ja että lapsi saa vedellä kurahaalareissa pitkin pihoja ja nukkua tarvittaessa päiväunia ainakin 6-vuotiaaksi asti ennen kuin kukaan alkaa puhua oppivelvollisuudesta.

Kerrothan, jos sinulla on kysymyksiä hollantilaiseen päivähoitoon liittyen. Kannattaa myös tutustua Katin blogiin Lapsi kouluun ulkomailla.

Huom! Päiväkotien hinnoissa on eroja, ja valtiolta saa päivähoitotukea perheen tuloista riippuen. Siksi on hyvä aina tarkistaa oma tilanne esimerkiksi täältä.

 

3 Comments

  • Katriina

    Olen hämmästynyt noin kalliista päiväkotihinnoista. Asun Saksassa Rheinland-Pfalzin osavaltiossa. Päiväkotiin pienryhmään (max 6 lasta 2 opettajan kanssa) pääsee 1-vuotiaana, eikä vanhempien tarvitse maksaa muuta kuin ruokarahaa. Näin on ollut vasta 10 vuotta. Varhaiskasvatus on tärkeää, koska perhessä on erilaiset valmiudet lasten kasvatuksessa ja kielellisen kehityksen edistämisessä. Kouluikään (6 v.) mennessä pitäisi kaikilla, myös maahanmuuttjien lapsilla, olla yhtä suuret edellytykset menestyä koulunkäynnissä. Muissa osavaltioissa on erilaiset päiväkotitaksa , joissakin maksaa toisissa ei.

    • satu

      Niinpä! Onneksi valtio maksaa suuren osan vähätuloisten päiväkotimaksuista. Se on Saksan systeemissä mielenkiintoista, että eri osavaltioissa voi olla niin eri käytännöt saman maan sisällä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: