blogi,  elämä alankomaissa,  featured,  parisuhde

Satu meni hollantilaiseen saunaan

Jos ei sauna, viina ja terva auta…

Olin koko viime viikon rajussa flunssassa. Yskin öisin ja niiskutin päivisin. Elämä tuntui raskaalta ja huono omatunto vaivasi, koska en jaksanut leikkiä taaperon kanssa. Tarvitsin hemmottelua ja pikaisen paranemisen.

Olimme suunnitelleet treffi-illan sunnuntaille, mutten sunnuntaiaamuna uskonut, että jaksaisin vielä istua missään tavallisessa ravintolassa. Taaperon päikkäriseurana pötkötellessäni sain loistavan idean: mehän voimme mennä avomiehen kanssa saunaan! Sinne voi mennä toipilaanakin löhöilemään, hengittämään kosteaa ilmaa ja syömään rentoa illallista.

Hollantilaiseen saunaan meno tarkoittaa vierailua kylpylän tapaisessa wellnesskeskuksessa. Erilaisia saunoja on vähintään kymmenen, isoimmissa paikoissa jopa yli 20. On infrapunasaunaa, höyrysaunaa, suolakristallisaunaa, ruususaunaa, yrttisaunaa, panoraamasaunaa. Ja sitten on suomalainen sauna (Finse sauna), joka ei täytä juuri muita suomalaisen saunan tunnusmerkkejä kuin sen, että siellä on kuuma.

Hollannin suomalaisessa saunassa on 90 astetta lämmintä ja rutikuivaa. Löylyä ei saa heittää. Ei ole kiulua eikä kauhaa. Ei saa puhua. Lauteilta on vaikea löytää paikkaa ilkialastomana makaavien ihmisten välistä. Seinällä roikkuu kolme tiimalasia. Niiden tarkoitus on kertoa, milloin saunojan kuuluu lähteä vilvoittelemaan. Mitäpä sitä oman kehon viestejä kuuntelemaan.

En millään meinaa tottua siihen, että saunan oven avatessani kohtaan kyyryssä istuvien hahmojen sijaan sikin sokin lauteilla makaavia hollantilaisia. Minulle tulee aina mieleen Kalifornia:

IMG_9957.JPG

Hollantilaisessa saunassa ollaan alasti, kaikki sukupuolet samassa tilassa. Pukuhuoneetkin ovat unisex. Uimapuvun käyttö on kielletty muina kuin harvoina uimapukupäivinä. Suomalaisena yritän vähän ristiä jalkoja lauteilla istuessani, mutta hollantilaiset eivät perhekalleuksiaan piilottele. On vaikea päättää, minne katsoisi.

Vain ravintolan puolella on kylpytakkipakko. On hauska syödä illallista kylpytakki päällä. Vielä hassumpaa on tilata juomaa säädyllisesti pukeutuneelta tarjoilijalta maatessaan itse Aatamin asussa saunapihan aurinkotuolilla.

Kulttuurieroista huolimatta on mukava päästä saunomaan.

Saunakeskuksia on ympäri Hollantia. Ne ovat tilasyistä yleensä jonkin verran kaupungin ulkopuolella. Saunaan kannattaa mennä autolla, varsinkin paluumatkaa ajatellen. Iltamyöhällä tukka märkänä bussia odotellessa saunaeuforia katoaa.

Valitsimme tällä kertaa kahdesta lähimmästä saunasta sen, jossa emme olleet vielä käyneet. Sauna sijaitsee Soesterbergissä, jonne on meiltä noin 20 minuutin ajomatka.

Edellisestä saunareissusta oli vierähtänyt ainakin pari vuotta, ja tämä oli ensimmäinen kerta taaperon syntymän jälkeen. Mietin, olenko valmis näyttämään pakanamaan karttaa muistuttavan vatsani julkisesti. Arpia kun on keisarileikkauksen ansiosta tullut yksi lisää kolmen näyttävän suolistoleikkausvekin viereen.

Olen kuitenkin jo monta vuotta sitten päättänyt, etten anna leikkausarpien estää minua uimasta tai saunomasta. Tiedän kerääväni sääliviä katseita ja yllätän silloin tällöin jonkun tuijottamasta suoraan vatsaani. Ei se mitään.

Varasin netistä saunaillan kahdelle. Varaus ei ole pakollinen mutta kätevä, koska silloin tietää pääsevänsä sisälle. Saunailtahan tarkoittaa meille lapsellisille autottomille myös lapsenvahdin pestaamista ja auton vuokrausta. Olisi sääli palata häntä koipien välissä kotiin, jos sauna onkin täynnä.

bestand-07-02-17-10-42-15

Saunojen lisäksi keskuksesta ja sen pihamaalta löytyy kuumia ja kylmiä altaita ja suihkuja. Tästä linkistä saa vähän ideaa. Siellä on myös kauneushoitola ja hierontalaitos. Tällä kertaa halusin kuitenkin vain chillailla avomiehen kanssa enkä pidätellä yskänpuuskaa hierontapöydällä.

Iltalippu saunoille maksaa 29 euroa. Sillä saa pääsyn kaikkiin saunoihin, altaisiin ja lepotiloihin klo 17-23 välillä sekä kahvin/teen ja ruoka-annoksen ravintolassa. Ihan hyvä diili, varsinkin, jos tilaa illalliseksi listan kalleimman pihvin. Yleensä ravintolan puolella lähtee kuitenkin mopo käsistä, ja loppulasku sisältää kaikenlaisia ekstroja, kuten viinilasillisen, jäätelöannoksen, suklaajälkiruuan ja nachoannoksen.

Lapset ovat tervetulleita vasta 12 vuoden ikäisinä, aikuisen seurassa. Käytännössä lapsia ei saunassa näy, mikä on mielestäni ihan hyvä juttu. On ihana nauttia hiljaisuudesta kaakelitilassa, vesipuistot ovat erikseen.

En tosin malta odottaa, että oma tytär on niin iso, että pääsen hänen kanssaan viettämään hemmottelupäivää saunalle ja lämminvesialtaisiin.

Palasimme saunalta virkistyneinä aloittamaan uutta viikkoa. Olimme löytäneet keskuksen uumenista aution saunan, jossa saimme jutella rauhassa. Kuutamopulikointi saunapihan lämpimässä jacuzzissa oli rentouttavaa ja romanttistakin, avomiehen poreallasvitseistä huolimatta.

Mutta mikäänhän ei voita taas ensi kesänä tiedossa olevaa suomalaista, puulämmitteistä mökkisaunaa: 75-80 astetta kosteaa kuumaa, kiulu ja kauha ja ehkä jopa vasta, rupattelu sallittu ja vain puolitoista alastonta hollantilaista.

img_9653

Ei kaupallista yhteistyötä.

Lukuvinkki: Kannattaa tutustua Katin Sauna maailmalla -blogiin!

11 Comments

 • Viherjuuria

  Kuulostaa samanlaiselta saunakulttuurilta kuin täällä länsinaapurissa.
  Aluksi kesti tottua makoilemaan saunassa ventovieraiden kanssa. Mutta sitten totesin, että täällä se on normaalia ja ihmiset osaavat käyttäytyä kohteliaasti, joten ihan mukavaa tämä on. Meillä on jo vuoden (!) roikkunut vapaaliput erääseen kölniläiseen saunapaikkaan, mutta koskaan emme muka ehdi. Ehkäpä täytyy ottaa asiakseen ja järjestää seuraavat treffit sinne 🙂

  • satu

   Sauna on kyllä hyvä ja rento treffipaikka, kun vaan saa lähdettyä, ja minäkin alan pikkuhiljaa tottua hollantilaiseen saunaan. Olin ensimmäistä kertaa saunassa täällä vuonna 2003, joten onhan tässä ollut aikaa totutella 😉 Kaipaan kyllä vieläkin saunoja, joissa saa rupatella. Mukavia saunoja sinne Kölniin!

  • satu

   Hehe, tosiaan, hyvä kun laitoit linkin, tosi samanlaista! Tuo iso pyyhekin, ja se pitää laittaa myös jalkojen alle. Ja aufguss-rituaaleja järjestetään täälläkin tunnin tai parin välein. Itse en ole uskaltautunut sellaiseen, koska jaksan muutenkin olla saunassa vain noin 5 minuuttia kerrallaan eli tosiaan noin kolmasosan siitä tiimalasista. Piti tietenkin kokeilla viime kerralla. 🙂

 • Arg

  Kokeiles käyttää saunahattua ja sitten kun paikalliset ihmettelevät asustetta, selitä olevasi liian ujo esiintymään ihan alasti unisex-saunassa.

 • Viherjuuria

  Hihi, kuulostaa tutulta! Täällä Saksan puolella tuntuu tosin, että vaikka ihmiset makoilevat lauteilla, suurin osa yrittää vähän peitellä paikkojaan. Mutta tässäkin on varmasti kylpyläkohtaisia eroja. Mä osaan onneksi rentoutua ympäristön alastomuudesta huolimatta. Tänään oli sillä tavalla hyvä ajoitus, että paikka alkoi olla täynnä vasta, kun me lähdimme jo kotiin. Täällä Kölnissä on onneksi mahdollista päästä myös ”omaan saunaan”, sillä seurakunnan kellarissa on suomalainen sauna, jossa ollaan yleensä ihan vain tyttöjen kanssa keskenämme =)

  • satu

   Oon nyt pikkuhiljaa tottunut olemaan siellä saunassa rennosti. Eniten harmittaa se, että pitää olla hiljaa. Täälläkin pääsee Rotterdamin Suomi-talolla ihan yksityiseen saunaan. Pitäisi vielä etsiä joku hyvä paikka lähempää 🙂 oon muuten seurannut sun blogia jo jonkun aikaa, tosi kivaa luettavaa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: