schoencadeau
elämä alankomaissa,  hollanti,  perhe

1 – schoencadeau

Lapsi heräsi aamulla aivan liian aikaisin ja ryntäsi heti takaovelle katsomaan, löytyykö hänen kengästään lahja. Kyllä vain! Sinterklaasin hevoselle jätetty porkkana oli poissa, ja kengässä oli paketti.

Schoencadeau (ja sen deminutiivi schoencadeautje) on sellainen pieni lahja, jonka Sinterklaasin apuri Piet tuo yön aikana lapsen kenkään. Tänä aamuna kengässä oli kulttuurien kohtaamisen seurauksena tavallista isompi lahja: joulukalenteri.

Pikkulapsen vanhemman kannattaa marraskuun lopulla hankkia valmiiksi muutama pieni tavara tai herkku (suklaata, tikkari, kynä) ja tehdä lapselle kalenteri, josta näkyy, milloin kengän saa asettaa. Kenkäpäivät päätetään perhekohtaisesti, mutta ne kannattaa sijoittaa kalenteriin taktisesti unentarpeen mukaan. Härdelli huipentuu 5.12. vietettävään Sinterklaas-juhlaan.

Ranskalaista alkuperää oleva sana cadeau, lahja, kirjoitetaan epävirallisissa yhteyksissä usein hollantilaisemmin kado (kadootje). Schoen, kenkä, taas on vanha germaaninen sana.

Tämä saattaa olla viimeinen vuosi, jona lapsi uskoo, että lahjat ovat peräisin Sinterklaasin (raha)pussista. Pientä epäilyä on jo ilmassa… ”Äiti, paljon tää joulukalenteri makso?”

***
Hollanninsuomalaisen jo perinteeksi muodostunut joulukalenteri esittelee tänä vuonna ajankohtaisia hollanninkielisiä sanoja tai käsitteitä.

Kaikki joulukalenterit:

2021: Hollantilaisia juttuja
2020: Kävelyllä Utrechtissä
2019: Sivuni ystäväkirjaan
2018: Muistoja
2017: Vuoden viimeiset päivät
2016: Hollantilainen sanajoulukalenteri

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: