elämä alankomaissa,  hollanti

3 – vrijmibo

Hollannin kielessä on sana vapaamuotoiselle tilaisuudelle, jonka aikana juodaan (alkoholipitoisia) juomia (työ)tovereiden seurassa perjantai-iltapäivällä töiden jälkeen.

Työviikon päätteeksi mentiin suoraan töistä anniskeluravintolaan, tilattiin juomat ja pientä rasvaista purtavaa. Heitettiin ulkotakit ja laukut isoon kasaan ja seisottiin ringissä. Juteltiin vähän työstä ja ensi viikonlopun suunnitelmista, tilattiin ehkä toiset juomat. Maksettiin oma osuus laskusta – suurinpiirtein – tai saatiin anteliaimmilta lupa häipyä maksamatta. Kiiruhdettiin junaan, jotta ehdittiin kotiin syömään illallista, muihin harrastuksiin tai nukuttamaan lapsia. Joskus ilta saattoi jatkua, yleensä ei.

Vrijmibo. Vrijdagmiddagborrel. Haalistunut muisto viime vuosikymmeneltä.

2 Comments

  • Helena Korpela

    Kiva taas lukea näitä, kiva lun jaksat väsätä. Haagissa asuneena muistelen Dutch traditioita ja ikävöin sikäläistä rentoa asennetts. Yritin muistaa miksi niitä taikinapullia kutsuttiin. Ostin Herenstraatin kojusta ja kyllä koski vatsaan jälkeenpäin! Ehkä pitää olla tottunut … (-bollen jotain) lapsesta asti niitä syömään. Minulla on täällä Suomessa pienet puukengät jotka panen kuistille Sinterklaas’n täytettäväksi vaikka lapsi en olekkaan. 😊

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: