arki,  hollanti

Illallinen sikurisalaatista

Melkein kiljaisin riemusta, kun tajusin (vasta) pari vuotta sitten Mikkelin Prismassa, että witlof on suomeksi sikurisalaatti. Se on ihana sana. Ilmeisesti sikurisalaattia kutsutaan suomeksi myös nimellä endiivi. Hollannissa andijvie ja witlof ovat kaksi eri asiaa, vaikka lähisukulaisia ovatkin. 

En tunne suomenkielistä terminologiaa hyvin, koska olen tutustunut kyseiseen vihannekseen (kasvikseen?) vasta muutettuani Hollantiin.

No, joka tapauksessa. Kyse on tämännäköisestä raaka-aineesta:

Endives_au_marché.png
Sikurisalaatti eli witlof (Kuva: Wikipedia)

Sikurisalaatista saa herkullisen kasvisruokaillallisen. Sain tämän reseptin avomieheltäni aivan suhteemme alkuaikoina. Minulla oli silloin vielä keittiössä kaksi vasenta kättä (twee linkerhanden), niin kuin hollantilainen sanoisi: olin kömpelö ruuanlaittaja. Tämä resepti oli aloittelijalle tarpeeksi helppo.

Vegeversioon käytämme juustoa ja (kovaa) vuohenjuustoa. Käyttämämme 2-3 mm:n paksuiset valmisjuustoviipaleet ovat kokoa 15 cm x 10 cm. Lihaisan version saa käyttämällä vuohenjuuston sijasta kinkkuleikkelettä.

Sikurisalaatti-illallinen kahdelle valmistuu näin:

Ainekset:
4 sikurisalaattia
4 isoa viipaletta hyvin sulavaa ja melko rasvaista juustoa
4 isoa viipaletta (kovaa) vuohenjuustoa tai 4 palaa kinkkuleikkelettä
kirsikkatomaatteja
valkosipulia
oreganoa
basilikaa
pippuria
(suolaa)
ruokaöljyä vuokaa varten

Valmistus:
Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
Pese sikurisalaatit ja poista niiden kanta veitsellä. Leikkaa reilusti – kanta on keitettynä kitkerän makuinen. Jos uloimmat lehdet ovat rumia ja likaisia, poista ne jo tässä vaiheessa.
Keitä sikurisalaatteja isossa kattilassa noin 8 minuuttia. Jos sikurisalaatit ovat kovin isoja, keitä pari minuuttia kauemmin.
Valuta vesi pois. Ulommaisten lehtien tippuminen ei ole vakavaa. Sikurisalaatissa on monta kerrosta, joten syötävää riittää.
Öljyä uunivuoka. Uunivuoan pitäisi olla riittävän iso, jotta kaikki sikurisalaatit mahtuvat siihen rinnakkain. Toisaalta on kätevää, jos ylimääräistä tilaa ei jää paljon.
Laita leikkuulaudalle vuohenjuustoviipale (tai kinkkuviipale) ja sen päälle juustoviipale. Kääri keitetty sikurisalaatti (juusto)viipaleiden sisälle, ks. postauksen kuva. Toista kaikille sikurisalaateille.
Aseta sikurisalaatit vierekkäin uunivuokaan.
Ripottele päälle kirsikkatomaatteja, pippuria, puristettua valkosipulia, oreganoa ja basilikaa sekä halutessasi muita mausteita, kuten chiliä. Suolaa voit lisätä tarvittaessa. Muista, että juusto ja kinkku ovat suolaisia.
Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Juusto sulaa osittain sikurisalaatin ympärille ja osittain leviää vuoalle.

Tarjoa sellaisenaan tai vaikkapa lohkoperunoiden kanssa.

Eet smakelijk!

IMG_0597.JPG
Sikurisalaatit matkalla uuniin

One Comment

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: