elämä alankomaissa,  hollanti

13. Ledig Erf

Noustaan Twijnstraat aan de Werfiltä tunnelin läpi ylös katutasossa sijaitsevalle aukiolle.

Ledig Erf, tyhjä piha, ei ole normaalioloissa ollenkaan nimensä veroinen. Monen vilkkaan kadun risteyksessä sijaitsevalla aukiolla (johon kuuluu myös Tolsteegbarrière/Tolsteegbrug), on mm. olutbaari, tunnelmallinen elokuvateatteri, muutama ravintola ja minun vakikampaajani. Kesäisin aukion terasseilla on kova vilinä, ja Singeliä kiertävät lenkkeilijät ja koiranulkoiluttajatkin ylittävät kadun juuri siltä kohtaa.

Tänä vuonna terassit ovat olleet korona takia kiinni useita kuukausia ja aukiota on kunnostettu. Lokakuun lopulla katukaivauksista löytyi palanen keskiajalla rakennettua porttia, joka oli aikoinaan yksi neljästä kaupunginmuurin sisälle johtavasta aukosta. Portin palaset jätettiin maan alle talteen.

Nimensä Ledig Erf sai kuulemma siitä, että kapean kaupunginportin läpi eivät kärryt mahtuneet, joten ne piti jättää heti muurin ulkopuolella sijaitsevalle tyhjälle alueelle. Kulkeminen on sittemmin helpottunut, ja osa porukasta lipuu paikalle vesiteitse.

Kartta

One Comment

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: