arki,  elämä alankomaissa,  hollanti

14 – overblijven

Monessa hollantilaisessa koulussa on (vieläkin) tunnin ruokatunti. Koululaisen saa hakea kotiin kello 12 ja viedä takaisin klo 13. Lapsi, jota ei haeta kotiin lounaalle, voi pientä korvausta vastaan jäädä luokkaan syömään eväsleipiään. Ruokailun jälkeen koululaiset siirtyvät läheiseen leikkipuistoon juoksemaan ja kiipeilemään. Nämä lapset, joiden kohtalona on overblijven, muodostavat nykyään ylivoimaisen enemmistön.

Tunnin ruokatunti on kai jäänne ajalta, jolloin suurin osa hollantilaisista äideistä oli kotona. Ei-äidinkielisen korvaan overblijven kuulostaa oudolta, koska sama sana tarkoittaa ’jäljelle jäämistä’ (vrt. ruuantähteet). Onneksi oman lapseni mielestä ei tietääkseni ole kurjaa jäädä kouluun ja viettää lounastuntia muiden lasten seurassa.

Osa kouluista on siirtynyt niin sanottuun jatkuvaan aikatauluun (continurooster), jolloin ruokatunti ja koulupäivä lyhenevät. Hoitopaikan tarve siirtyy lounasajasta iltapäivään, mikä on useimmille vanhemmille parempi ratkaisu kuin tunnin tauko keskellä työpäivää. Nelivuotiasta koululaista kun ei vielä oikein voi lähettää avain kaulassa kotiinkaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: