arki

Lehtikaali-shakshuka

Minulla on keittiön hyllyllä kansio, johon talletan maukkaita reseptejä (lekkere recepten). Kansioon pääsevät mukaan ainoastaan sellaiset reseptit, jotka olen jo testannut ja todennut erityisen hyviksi. Portfoliokansion muovitaskuihin on kätevä ujuttaa lehdestä leikattuja tai printattuja ruokaohjeita. Ne eivät repeä eivätkä likaannu, vaikka vähän roiskuisikin.

Yksi lemppariresepteistäni on lehtikaali-shakshuka; nopea yhden pannun ruoka, joka sopii lakto-ovo-kasvissyöjälle.

Söin lehtikaalia tietääkseni ensimmäisen kerran elämässäni asuttuani Hollannissa noin vuoden. Lehtikaali eli boerenkool, suoraan suomennettuna maanviljelijän kaali, on hollantilainen perinneruoka-aine, jota yleensä syödään keitettynä perunamuusin seassa (stamppot). Kokkaan itse mielelläni eksoottisempia ruokalajeja, ja minusta tämä resepti on onnistuneesti yhdistänyt melko tylsän mutta terveellisen ja trendikkäänkin vihanneksen Lähi-Idän makuihin.

Lehtikaali-shakshukan ainekset. Sitten vielä leipää, pippuria ja suolaa.
Valmistusaika: 30-45 minuuttia, josta yli puolet itsenäistä putputtelua.

Ainekset kahden henkilön annokseen:
Iso ja syvä kannellinen paistinpannu, jossa hyvä pinnoitus
25 grammaa voita
0,5 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
1 tl chilihiutaleita
1 valkosipulinkynsi paloiteltuna
350 g tomato fritoa
4 kananmunaa
pippuria
suolaa
Noin 400 grammaa seuraavanlaista sekoitusta: punaista paprikaa, punasipulia, chilipalkoa ja lehtikaalia. Yleensä laitan pieninä palasina 1-2 paprikaa, puolikkaan punasipulin ja puolikkaan chilipalkon ilman siemeniä ja loput pilkottua lehtikaalia. Tulisempaa saa tietenkin lisäämällä chilin määrää.

Tarjoiluun: hyvää leipää

Valmistus:
Kuumenna voi paistinpannussa.

Lisää paprikajauhe, oregano ja chilihiutaleet ja lämmitä 1 minuutin ajan. Aromit vapautuvat. Mmm, lurps.

Lisää valkosipuli ja lehtikaalisekoitus osina ja paista sekoittaen 5 minuutin ajan.

Lisää tomato frito, pippuria ja suolaa ja anna kypsyä 10 minuutin ajan matalalla lämmöllä. Sekoita silloin tällöin. 

Tee lehtikaalimössöön neljä pohjaan asti ulottuvaa reikää. Riko jokaiseen yksi kananmuna ja ripottele (jauha) munien päälle pippuria. 

Anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä, kunnes kananmunat ovat kypsiä.

Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Alkuperäisen reseptin leikkasin aikoinaan Allerhandesta, joka on paikallisen ruokakaupan ilmaislehti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from hollanninsuomalainen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading