gourmetten
elämä alankomaissa,  hollanti

6 – gourmetten

Kerron nyt hollantilaisesta perinteestä, josta minulla on kokemusta vain yhden session verran. Kerran kauan sitten – silloin kun söin vielä lihaa – minut istutettiin ruokapöydän ääreen grillaamaan. Kyseessä oli gourmetten, monen hollantilaisten mielestä paras tapa yhteisruokailla erityisesti joulun aikaan ja muina juhlapyhinä.

Verbi gourmetten tarkoittaa sitä, että istutaan ruokapöydän ääressä ja kootaan pöydällä olevista liha-, kala- ja kasvisruoka-aineista oma pieni annos, joka grillataan pöydälle asetetussa grillintapaisessa. Kukin ruokailija valmistaa ja syö useamman annoksen. Lisukkeeksi on tarjolla ainakin kaikenlaisia soosseja ja dippejä.

Pöydässä istutaan pitkään ja hartaasti. Ilmanvaihdon on syytä olla kunnossa.

Kuva: Wikimedia Commons

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: