arki,  perhe

Etätyötiistai

Nykyisessä työssäni Alankomaiden valtion virkamiehenä etätyön tekeminen on sallittua ja ruuhkien ja tilaresurssien kannalta jopa suositeltavaa. Olen siitä ikuisesti kiitollinen, koska joustava työaika ja -paikka helpottavat arkeani huomattavasti.

Teen noin 30% työajastani muualla kuin toimistossa. Etätyöpäivät vaihtelevat sen mukaan, miten tärkeää minun on kullakin viikolla olla ministeriön tiloissa.

Eilinen kuuden tunnin työpäivän sisältävä tiistai oli tällainen:

5.00 Heräsin, kun taapero huusi nee nee papa, mama komen. Isi ei tällä kertaa kelvannut, äidin oli tultava. Kävin hyssyttämässä taaperon uneen ja painuin takaisin sänkyyn. Arvelin, etten saisi enää unen päästä kiinni, mutta avomies muistutti minua illan kuoroharjoituksesta ja kehotti edes kokeilemaan. Hän huolehtisi taaperosta.

8.00 Heräsin uudestaan ja lähdin syömään aamiaista. Halailin ja silittelin taaperoa ja juttelin hänen kanssaan tulevasta päivästä.

8.45 Hoitaja saapui, vaihdoimme kuulumisia ja laitoimme taaperon ulkoilukuntoon. Pakkasin hänelle eväitä. Laitoin astianpesukoneen päälle ja ohjelmoin pyykkikoneen iltapäiväksi.

9.30 Osallistuin Skypen välityksellä toimistolla pidettyyn työkokoukseen.

Kumulatiivinen työaika: 1 t 15min

10.45 Kävin suihkussa ja söin lisää samalla kun luin meilejäni.

Kumulatiivinen työaika: 1 t 30 min

11.15 Halailin ulkoa tullutta taaperoa ja kuuntelin trampoliini- ym. juttuja.

11.30 Lähdin pyörällä ja bussilla kohti Utrechtin sairaalakampusta. Huomasin, että niveliäni särki vähän. Johtuikohan se anemiasta? Raudanpuute ei onneksi vielä ollut päässyt kovin pahaksi. Rautavarastot olivat kyllä tyhjentyneet.

12.00-14.20 Söin sairaalan ravintolassa wraplounasta ja kirjoitin läppärillä viimeviikkoisen kokouksen pöytäkirjaa. Hollanniksi kirjoittaessani joudun viilailemaan tekstiä ja etsimään sanoja jonkin aikaa. Onneksi työkaverini, medical writer, tarkistaa nämä tärkeät asiakirjat.

En ollut tajunnut tilanneeni ranskalaisia, joten ne saapuivat wrapin kupeessa iloisena yllätyksenä. Tarjoilija unohti valitettavasti tuoda minulle majoneesia.

Ryhdyin työstämään työkaverini kommentteja kirjoittamaani SOP:iin eli Standard Operating Procedureen enkä meinannut malttaa lopettaa. Minä tykkään kuvata prosesseja, jopa hollanniksi.

Kumulatiivinen työaika: 3 t 35 min

Vaihdoin pari sanaa viereisessä pöydässä istuvan äänekkään taaperon äidin kanssa. Kerroin hänelle, että minullakin on kotona vastaava tapaus ja että nyt, kun kyseessä ei ole oma lapsi, taaperon riemukas kiljuminen ravintolassa tuntuu pelkästään hassulta. 

14.28 Ilmoitin juuri ajoissa itseni sairaalan päiväosastolle rautatippaa varten ja sain oikeaan käteeni sairaalarannekkeen.

14.30-14.45 Istuin odotushuoneessa kirjoittamassa tätä tekstiä ja vilkaisin työmeilejä. Mietin, mitkä työasiat haluaisin vielä tehdä myöhemmin iltapäivällä. Päätin yrittää saada pöytäkirjan valmiiksi ja SOP:n kommentoitavaan muotoon.

Kumulatiivinen työaika: 3 t 40 min

14.45-15.20 Ilahduin, kun nykyään jo tuttu sairaanhoitaja Bart kävi hakemassa minut odotushuoneesta. Vaihdoimme kuulumisia samalla kun hän laittoi vasempaan käteeni infuusioneulan, mittasi lämpötilani ja verenpaineeni sekä kytki rautatiputuksen päälle. Saisin tällä kertaa 500 mg Monoferia. Tunnustin Bartille, että olen jostain syystä alkanut pelätä saavani allergisen reaktion rautainfuusiosta. Bart rauhoitteli minua. Infuusiopussin tyhjentyessä istuskelin ja lueskelin somea. Laitoin viestin kotiin ja kuulin, että taapero oli nukkunut hyvät pitkät päiväunet. Sain ilmaista välipalaa.

15.30-16.05 Tein vielä osastolla istuessani viimeiset korjaukset SOP:iin ja lähetin sen työkavereilleni kommentoitavaksi torstain kokousta varten. Jossain välissä pääsin eroon infuusioneulasta ja sain luvan lähteä kotiin.

Kumulatiivinen työaika: 4 t 15 min

16.05-17.10 Kävin ostamassa sairaalan kaupasta irtokarkkeja ja jääteetä ja sain sairaalan aulassa istuessani pöytäkirjan siihen malliin, että voisin seuraavana aamuna viimeistellä sen helposti.

Sairaalan aulassa oli iso musta piano ja pianon päällä kyltti, jossa kehotettiin soittamaan mitä tahansa. Satunnainen ohikulkija soitti pätkän Kissanpolkkaa, Für Eliseä ja mollivoittoista Ukko Nooaa.

Kumulatiivinen työaika: 5 t 15 min

17.10 Pistin läppärin kiinni ja lähdin lampsimaan bussipysäkin kautta kotiin. Tehokasta ja keskittynyttä työaikaa ilman taukoja tai vessareissuja tuli yhteensä 5 tuntia ja 15 minuuttia. Se on vähemmän kuin kuusi tuntia.

Vaan eipä hätää. Olin edellisenä päivänä tehnyt töitä yhden ylimääräisen tunnin, koska tiesin, että tästä päivästä tulisi sairaalakäynnin takia repaleinen.

Juuri tämän takia tykkään joustavasta työajasta ja mahdollisuudesta tehdä etätöitä. Jos näin ei olisi, olisin joutunut keskelle työpäivää ajoittuvan rautainfuusion takia ottamaan koko päivän vapaaksi tai matkustamaan yhteensä kaksi tuntia päästäkseni työpaikalle Haagiin kolmeksi tunniksi. Se ei olisi kenenkään edun mukaista.

Ja se, että saan kesken etätyöpäivää mahdollisuuden pussata taaperon pulleita poskia on tietenkin korvaamatonta.

Loppuillan vietin syömällä pikaruokahampurilaisen, kylvettämällä iloisen taaperon ja sitten klo 19.15-22.15 kuoroharjoituksessa. Gramma parasetamolia piti rautatipan sivuvaikutukset kurissa.

Puoli yhdentoista maissa vaihdoin pari sanaa haukottelevan avomiehen kanssa, kirjoitin kännykällä tätä juttua, söin pientä iltapalaa, nostin pois sängyssäni hirsiä vetelevän Muumin ja painuin pehkuihin.

Anivarhain seuraavana aamuna sain syliini unenlämpöisen taaperon. Vietin hänen kanssaan hitaan aamun ennen toimistolle lähtöä.

P.s. Onneksi tämä ei ollut ruokapäiväkirja. En olisi saanut kovin hyviä pisteitä.

P.p.s. Seuraan vähän Suomenkin uutisia ja tuli vaan mieleen, että hollanninkielinen valtion virkamiestä tarkoittava sana rijksambtenaar on sukupuolineutraali.

2 Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: