blogi,  IBD,  sattumia,  työ

eTerveys on #parastajuurinyt

Olen ollut Alankomaissa niin kauan, etten enää tunne ihan kaikkia uusia suomenkielisiä termejä. Minun piti tätä postausta aloitellessani ihan googlata, mikä eHealth on suomeksi. No, sehän on tietenkin eTerveys eli terveydenhuollon sähköinen asiointi.

eTerveys on ihan parasta. Sen ansiosta kroonisen sairauteni hoito menee nykyään esimerkiksi näin:

Olin viime viikolla hyväntuulinen mutta kovin väsynyt. En oikein tiennyt, mistä se johtui. En ole raskaana, enkä ole yrittänyt suorittaa mitenkään erityisen paljon viime aikoina.

Toisaalta Hollannissa oli ollut tosi kuuma, meillä on puolitoistavuotias lapsi, minulla oli PMS ja kirsikkana kakun päällä* vielä se krooninen sairaus, jonka vaikein oire on nykyään juuri väsymys.

Kesäloma lähestyy, ja aion nauttia siitä täysin rinnoin. [Au, imetysassosiaatio.] Niinpä halusin varmistua siitä, että kyse ei ole anemiasta. Käyn usein puoliteholla, mutta silloin kun olen aneeminen, olen rättipoikki.

Lähetin viime torstaina sähköpostia sairaalan IBD-hoitajalle, joka on tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon erikoistunut sairaanhoitaja. Sain vielä saman tunnin aikana vastauksen, jossa sihteeri kertoi IBD-hoitajan olevan poissa parin päivän ajan. Jos minulla olisi hätä, voisin soittaa toiseen numeroon ja jutella jonkun muun kanssa. Niin kiire minulla ei ollut, joten päätin odottaa maanantaihin.

Maanantaiaamuna kello 9.30 sain sähköpostilla vastauksen IBD-hoitajalta. Hän piti hemoglobiinin mittausta hyvänä ideana ja laittoi minulle sairaalan tietokantaan labralähetteen.

Keskiviikkoaamuna, vapaapäivänäni, sain itse järjestettyä aikaa mennä labraan antamaan verinäytteen. Labran odotusaika oli 0 minuuttia. Minulle määrätyt verikokeet löytyivät tietokannasta, tarrat verinäytetuubeihin tulostettiin nopeasti.

Lähdin viisi minuuttia myöhemmin takaisin kotiin ja lähetin IBD-hoitajalle kännykästä sähköpostilla tiedon, että olen käynyt verikokeessa.

Tällä reissulla cappuccinon tilaaminen kesti kauemmin kuin verikoe.

kahvivaunu

Pari tuntia myöhemmin kirjauduin kotona sisään sairaalan potilastietokantaan katsomaan labratulokseni. Hemoglobiini oli normaali. Melkein hypähdin ilosta, koska tiesin heti, ettei minun tarvitse tulevina päivinä järjestää vapaata töistä ja/tai lapsenvahtia päästäkseni rautatiputukseen.

Myöhemmin samana päivänä IBD-hoitaja katsoi tulokset samasta systeemistä ja otti minuun yhteyttä sähköpostilla. Sovimme seuraavasta kontrollista ja toivotimme toisillemme hyvää kesää.

Veikkaan, että joskus tulevaisuudessa minun ei tarvitse edes mennä laboratorioon. Ehkä älykäs rannekello mittaa vereni hemoglobiinipitoisuuden ja hälyttää silloin kuin jatkotoimenpiteet ovat tarpeen.

Mutta okei, olen nyt jo täysin tyytyväinen sähköisen asioinnin helppouteen: ei puhelimessa jonotusta, kännykän kyttäystä, turhia lääkärikäyntejä. Kaikki minua koskevat potilaskertomuksetkin löytyvät samasta systeemistä ja ovat itseni luettavissa.

Juttelen mielelläni lääkärin kanssa kasvokkain silloin, kun siihen on aihetta. Mutta mitä vähemmän peliaikaa joudun käyttämään kroonisen sairauteni hoitoon, sitä parempi. Miellyttävämpiä ajanviettotapoja ovat vaikkapa taaperon haliminen, parisuhde, työ, sometus…

… ja nukkuminen. Aion hoitaa sitä väsymystä piakkoin muutamilla oikein pitkillä mökkipäikkäreillä.


P.s. Olen käynyt puhumassa aiheesta erilaisissa eTerveys-tapahtumissa täällä Hollannissa. Olen kertonut innovaattoreille, miten paljon mahdollisuus asioida sähköisesti merkitsee kaltaiselleni potilaalle: digitaitoiselle, työssäkäyvälle pienen lapsen äidille, jolla on krooninen sairaus. Kokemusasiantuntijuus on hauskaa hommaa ja niin palkitsevaa, että jopa tällainen introvertti suostuu estradille.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_fe2

*als kers op de taart, pisteenä i:n päällä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: