matkustus,  mikkeli,  perhe

Kesäloman parhaat

Hollantilaisten lomasesonki alkaa, mutta minä olen taas syvällä arjessa kolmen viikon kesäloman jälkeen. Pysyin loman ajan irti tietokoneesta – pidin jopa taukoa tästä kirjoitusharrastuksestani. Istuin kyllä usein nenä kiinni kännykässä seuraamassa sosiaalista mediaa ja lukemassa blogeja. Työmeilejä en lukenut kertaakaan.

Olin unohtanut työt niin tehokkaasti, etten muistanut ensimmäisenä loman jälkeisenä työpäivänä, minne olin kätkenyt läppärini ja työpuhelimeni. Etsin niitä kotoa ja töistä, ja löysin ne tosi hyvästä piilopaikasta vasta ensimmäisen työpäivän iltana. Vähän jo ehdin säikähtää, koska kyse on kuitenkin Alankomaiden valtion omaisuudesta.

Vietimme kesälomaa vuokramökillä Mikkelissä, kaupunkilomalla Tampereella ja lopuksi vielä kotona Utrechtissä. Tapasimme loman aikana sukua ja ystäviä, ja pääsin jopa juhlimaan kummityttöni rippijuhlia. Tärkeiden ihmisten ja Muumien lisäksi mieleeni jäi muutama muukin iloinen lomamuisto.

img_6047

Mikkeli-pipo
Löysin Kenkäveron Taito Shopista Mikkeli-pipon, jota aion kantaa ylpeänä Utrechtin syksyssä silloin kun hollantilaiset eivät vielä käytä hattua ja minun päätäni jo palelee.

Tokan lomaviikon kahvi
Airbnb:n kautta vuokraamassamme tamperelaisessa kaupunkiasunnossa oli Jura-aparaatti, joka tekee kahvia pavuista. Jo illalla nukkumaan mennessäni iloitsin seuraavan aamun ensimmäisestä kahvikupista. Hyvä kahvi auttoi unohtamaan ne kämpästä puuttuvat ikkunaverhot, joita kaipasimme valoisina öinä.

img_6071

Tuopin ääressä veikan kanssa
Minua on siunattu (yhdellä) hyvällä, hauskalla, kätevällä ja fiksulla pikkuveljellä. Pääosin Mikkelissä viettämämme lapsuuden ja Helsingin opiskeluaikojen jälkeen olemme asuneet melkein 16 vuotta eri maissa. Nyt nelikymppisinä vietämme molemmat ruuhkavuosia, mutta tällä lomalla lähdimme pitkästä aikaa kahdestaan kaljalle. Se oli kivaa. Sitä paitsi treffipaikkamme, tamperelaisen Plevnan, kermainen pyttipannu on ihanaa.

Laukontorin kanawrap
Yritin olla ylensyömättä lomalla, koska haluaisin vihdoin eroon raskauskiloistani. Ruoka ei siksi tällä lomalla ollut erityisen tärkeässä roolissa. Sen Plevnan pyttipannun lisäksi on kuitenkin yksi ateria, jota en heti unohda: Tampereen Laukontorin Ilopillerin kanawrap. Se oli samaan aikaan raikas ja vähän tulinen. Nam nam nam, niin kuin taaperomme huutaisi.

Tuoreet nuotit
Paperipostin saaminen on yksi elämäni iloja. Tällä kertaa Suomen-loman aikana kertyneessä postiläjässä oli tosi mieluinen iso kirjekuori: syyskuun alussa alkavan kuoroprojektin nuotit.

img_6166

Lukuhetki
Taapero suostui istumaan sylissäni niin kauan, että sain luettua kokonaisen Muumi-kuvakirjan tekstit. Hän on aina tykännyt kirjoista, mutta on aiemmin jaksanut keskittyä kuuntelemaan lukemistani vain puoliunisena, päiväunien jälkeen. Olemme parin viime viikon aikana lukeneet saman ukilta saadun kirjan jo monta kertaa. Muistan itsekin nyt taas, keitä ovat Hemuli, Mymmeli ja Vilijonkka, ja omaksuin Muumien seinätaulusta itselleni uuden moton: Kaikki hauska on hyväksi vatsalle.

img_6233

Ulkoistettu pikkuremppa
Lomamme aikana avomiehen vanha ystävä oli tehnyt meillä pientä remonttia: maalannut olohuoneen tumman seinän valkoiseksi, kiinnittänyt hyllyjä, asentanut termostaattikraanat, laatoittanut apukeittiön seinän ja tehnyt meille vanhojen rumien pattereiden ympärille valkoiset puutasot. Siivoojakin oli käynyt. Oli ihana tulla kotiin ja järjestää tavarat uusille paikoille. Samalla siirsimme oman parisänkymme pois taaperon huoneesta – olen viimein valmis nukkumaan erossa taaperosta. Se onnistuukin minulta jo melko hyvin; heräilen vain pari kertaa yössä.

img_6252

Siivouspuuska
Edelliseen liittyen ryhdyimme spontaanisti käymään läpi koko omaisuuttamme. Oman varastomme lisäksi meillä on ollut tavaraa säilössä ulkopuolisessa varastokopissa, jonka korkea kuukausimaksu on ollut kivi sydämellä. Viimeisenä lomalauantaina hommasimme taaperolle hoitajan, vuokrasimme ison auton ja siivosimme molemmat varastot. Lajittelimme laatikot ja veimme tavaraa kaatopaikalle ja kierrätykseen. Loppujen lopuksi kävin asunnossammekin läpi kaikki kaapit. Olimme seuraavana päivänä vähän väsyneitä, mutta kovin tyytyväisiä. Perusteellinen suursiivous ilman riitoja, hyvä me! Eat your hat, KonMari.

img_5930

Taaperon jutut
Taapero alkoi loman aikana puhua kahden sanan lauseita, pääosin suomeksi. Hän sanoo: isin kanssa, äiti mukaan, ovi kiinni, valo pois, äiti auttaa ja niin edelleen. Hän oppi myös kaikenlaisia uusia sanoja. Yhtenä lomapäivänä taapero tuijotti minua pilke silmäkulmassa ja sanoi: ”Hämähäkkipitsa”. Meni hetki ennen kuin tajusin, että hän tosiaan tarkoittaa hämähäkkipitsaa, joka mainitaan yhdessä hänen sankarinsa Kaapon jaksossa. Viimeisenä lomaviikonloppuna hoitajan avomies opetti taaperolle hollantilaisen jalkapallojoukkueen nimen. Niinpä pieni kuumepotilas nauratti pari yötä sitten aamuyöllä uupuneita vanhempiaan sanomalla: leikkipuisto, keinu, tampoonini (trampoliini), apua, Ajax, Ajax. 

Seuraava sana voisikin olla Litmanen, Ajaxin supersankari ja Hollannin kuuluisin suomalainen, joka tässä kuvassa näyttää yhtä pirtsakalta kuin minä muutaman lomaltapaluuta seuranneen vauvarokkoisen, pätkittäin nukutun yön jälkimainingeissa.

jari-litmanen(1)
Kuva: ajaxlife.nl / ProShots

Mikään mainitsemistani tuotteista tai yrityksistä ei valitettavasti ole sponssanut minua.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: