elämä alankomaissa,  featured,  hollanti,  raskaus,  vauvanhoito

Hollantilainen äitiysloma on lyhyt

Hollannin äitiysloma- ja vanhempainvapaajärjestelmä on kuulemma Irlannin ja Sveitsin rinnalla Euroopan huonoin. Se on helppo uskoa.

Hollannissa palkallinen äitiysloma on periaatteessa 16 viikon mittainen. Töistä on jäätävä pois vähintään neljä viikkoa ennen laskettua aikaa. Jos joutuu jäämään töistä pois esim. sairauden takia kuusi viikkoa ennen laskettua aikaa ja vauva syntyy laskettuna aikana, on töihin palattava silloin, kun vauva on 10 viikon ikäinen. Jos vauva syntyy lasketun ajan jälkeen, saa ylimääräiset päivät lisätä äitiyslomaan, jolloin äitiysloma saattaa kestää yli 16 viikkoa. Kaksosten (tai kolmosten, nelosten…) äidit saavat 20 viikkoa äitiyslomaa. Yksinkertaista, eikö?

Äitiyslomavisualisaatio. Ihan itse piirsin.

Itse olin raskaaksi tullessani juuri aloittanut yksinyrittäjänä ja sain vielä osittaista työttömyyskorvausta. Raskausviikolla 7 sairastuin ja olinkin sitten sairauslomalla koko loppuraskauden ajan, joten työnhakuun en joutunut päässyt. Vauva syntyi kolme viikkoa ennen laskettua aikaa, ja koska olin ollut sairauslomalla ennen laskettua aikaa, äitiyslomani jatkui 10 viikkoa lasketun ajan jälkeen (ylläolevan kuvan siniset pallot). Nopea matematiikka kertoo, että minun olisi pitänyt mennä töihin silloin, kun vauva oli 13 viikon ikäinen. Eli mielestäni tosi pieni. Huom! Tämä on täysin subjektiivinen arvio – moni hollantilaisäiti kertoo menevänsä jo mielellään töihin kolme kuukauden kuluttua eikä minulla ole tarvetta tässä arvostella heidän tuntemuksiaan.

Satuin kuitenkin äitiysloman viimeisinä päivinä sairastamaan kunnon viirustaudin ja jouduin taas sairauslomalle. Sain kutsun lääkärin arviointiin ja kroonisen sairauden takia lisäaikaa kesäkuun loppuun. Kerrankin jotain hyötyä sairastelusta. Heinäkuun alusta saakka olen nyt tehnyt osittain oman firman töitä, osittain katsellut vapaita työpaikkoja ja osittain ollut sairauslomalla. Niinpä olen ollut vauvan kanssa kotona jo melkein 11 kuukautta ja saanut tuolta ajalta sairauspäivärahaa, työttömyyskorvausta ja/tai vähän tuloja firman kautta. Ulkopuolista hoitoapua meillä on ollut tässä kotosalla muutamia tunteja viikossa siitä asti kun vauva täytti yhdeksän kuukautta.Hollantilaisen äitiysloman lyhyys johtaa siihen, että imettävät äidit raahaavat töihin ja takaisin rintapumppua, tyhjiä pulloja, täysiä maitopulloja ja kylmälaukkuja. Lain mukaan työnantajan on varmistettava, että imettävällä äidillä on käytössä työaikana lukittava pumppaustila. Äiti saa käyttää pumppaukseen/imetykseen enintään neljäsosan työajastaan siihen asti kunnes vauva on yhdeksän kuukauden ikäinen. Tämä kuulostaa paperilla tosi hyvältä järjestelyltä vaikka ei ehkä mahdollistakaan kokonaisen vuoden jatkuvaa imetystä. Ainakaan helpolla.

Käytännössä lypsytiloja ei ole jokaisella työpaikalla, ne eivät ole lukittavissa tai äidillä ei yksinkertaisesti työn laadun takia ole mahdollisuutta järjestää tarpeeksi aikaa pumppaamista varten. Käytännön ongelmista huolimatta imetys on yleistynyt huimasti viimeisten viiden vuoden aikana. Vuonna 2015 peräti 39% hollantilaisäideistä (täys)imetti kuuden kuukauden ikäistä vauvaa (Lähde: TNO). Vuonna 2010 vastaava luku oli 18%.

IMG_0575.jpg
Jollainhan ne imetyksen kuluttamat kalorit on korvattava.

Entäs isä sitten? Isä tai muu partneri saa lapsen synnyttyä kokonaista kaksi (!) päivää palkallista vapaata. Tämän lisäksi hän saa ottaa palkatonta vanhempainvapaata vielä kolme päivää. Todennäköisesti nämä kolme päivää muuttuvat palkallisiksi vuonna 2019. Hyvin hidasta edistystä. Tyttäremme syntyi viime vuonna yllättäen juuri sopivasti joululoman alla eikä vasta laskettuna aikana tammikuussa, joten avomieheni sai olla kotona tyttäremme kaksi ensimmäistä elinviikkoa.

Näiden edellä mainittujen vapaiden lisäksi jokaisella äidillä ja isällä on Hollannin lain mukaan oikeus ottaa palkatonta vanhempainvapaata 26 kertaa viikottaisten työtuntien määrä siihen saakka kunnes lapsi on 8-vuotias. Eli esimerkiksi 26 x 40 tuntia = 1040 tuntia kahdeksan vuoden aikana. Työnantaja ei saa kieltäytyä myöntämästä tätä vapaata muuten kuin syistä, jotka aiheuttavat yritykselle vakavia ongelmia, mitä nämä sitten olisivatkaan.

Avomieheni teki ensimmäisinä isäkuukausinaan viisi lyhyempää (klo 9-16) työpäivää ja on nykyään yhden päivän viikossa kotona ja saa siis 80% palkastaan. Hän voi jatkaa näin 2,5 vuoden ajan. Ja sittenhän onkin enää puolitoista vuotta siihen kun hollantilaislapsi menee neljävuotiaana kouluun… mutta surraan sitä toisella kertaa.

Postauksen kuva on sanomalehdestä nimeltä AD. Äitiyslomasta kertovan artikkelin alla on sopivasti unelmaristeilymainos.

6 Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from hollanninsuomalainen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading