
Parsaa perinteiseen hollantilaiseen tapaan
Parsa(kin) on vihannes, jota söin ensimmäisen kerran vasta Alankomaihin muutettuani. Se on hollanniksi asperge.
Hollannissa virallinen parsakausi alkaa huhtikuun toisena torstaina, ja perinteisesti parsasatoa korjataan kesäkuun 24. päivään saakka. Lyhyen sesongin aikana parsaa on tarjolla useissa hollantilaisissa ravintoloissa, jopa kokonaisen parsamenyyn verran.
Parsa valmistetaan perinteiseen hollantilaiseen tapaan näin:
Ainekset neljälle hengelle:
1,5 kg valkoista parsaa
4 kananmunaa
100 g voita
200 g kinkkuviipaleita
20 g lehtipersiljaa
suolaa
uusia perunoita tai pieniä perunoita (krieltjes)
Valmistus:
Kuori parsat huolellisesti perunankuorimaveitsellä. Poista puumainen alaosa.
Aseta parsat parsakattilaan. Täytä parsakattila vedellä parsan päiden alapuolelle saakka. Lisää suolaa. Jos parsakattila ei kuulu keittiösi valikoimiin, voit hyvin käyttää tarpeeksi isoa paistinpannua, jossa parsat voivat kypsyä vaakatasossa. Näin minäkin teen, koska meidän kaupunkikeittiössämme ei ole tilaa parsakattilalle.
Anna kiehua 5 minuutin ajan, laita levy pois päältä ja anna parsojen seisoa vedessä kannen alla 10-15 minuuttia.
Keitä sillä aikaa kananmunat koviksi (8 minuuttia). Säikäytä ne kylmän juoksevan veden alla ja kuori.
Sulata voi pienessä kattilassa, ja lisää sekoittaen 100 ml parsojen keitinvettä. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Aseta kinkkuviipaleet kaksin kerroin ja lomittain kastikkeeseen, ja lämmitä 5 minuuttia alhaisella lämmöllä.
Leikkaa kananmunat neljään osaan ja hakkaa persilja hienoksi.
Jaottele parsat neljälle lautaselle. Aseta kinkkuviipaleet parsojen viereen ja kaada kastike molempien päälle. Aseta myös kanamunat lautaselle. Koristele persiljalla.
Tarjoile kuorineen keitettyjen uusien perunoiden tai pienten perunoiden (krieltjes) kanssa.
Syön itse parsa-aterian vegeversiona, ilman kinkkua.
Muutama vinkki:
Parsojen tuoreus testataan hankaamalla niitä toisiaan vasten. Niiden olisi tarkoitus kitistä. Setä tekee kyseisen tempun tämän videon alussa.
Ja jos haluaa, ettei käy niin kuin minulle, eli parsa katkeaa kuorittaessa, kannattaa laittaa parsat puoleksi tunniksi kylmään veteen ennen niiden käsittelyä.
Kannattaa myös keskittyä kuorimiseen. Kuoritut parsat ovat vähän liukkaita. Hosuessa kuorimaveitsi saattaa lipsahtaa ja aiheuttaa syvän haavan etusormeen. Nimimerkillä kokemusta on.
Parsa-aterian jälkeen voi huvitella vertailemalla illallisseurueen geneettisiä ominaisuuksia. Muutama tunti parsa-aterian jälkeen pissa kuulemma tuoksuu hassulle, jos pystyy haistamaan parsan metaboliitit.
Minä satun kuulumaan siihen 60 prosentin enemmistöön, jolla ei ole mitään hajua, miltä pissattu parsa tuoksuu. Kyseessä on parsa-anosmia, tähän mennessä ehdottomasti paras diagnoosini.

Lainasin reseptin hollantilaisesta Allerhande-lehdestä.


2 Comments
TuuliaK
Kiitos tästä. Luulin tähän mennessä että tuossa parsan-haistamis-jutussa kyse ei ollut hajuaistista vaan ns tuottamispuolella joko pissa haisee tai sitten ei. Nytpä voin ensi viikonloppuna brassailla parsalounaalla että ihan haistajien (joihin kyllä itsekin kuulun) ”oma vika” 😀
satu
Haha, joo, nää on näitä tosi tärkeitä tutkimustuloksia. Faktat kuntoon 😃