elämä alankomaissa,  perhe

5. joulukuuta – perhe

Hollannin kielessä on kaksi perhettä tarkoittavaa sanaa: gezin ja familie. Gezin on yleensä saman katon alla asuva porukka tai vastaava kokonaisuus. Sanalla familie taas viitataan laajemmin sukuun, mutta sitä käytetään joskus myös gezin-sanan synonyymina.

Meidän taloudessamme oma perhe määritellään monella tavalla. Minun perheeseeni kuuluu mielestäni mieheni, lapseni ja minä. Lapsen mielestä taas hänen perheeseensä kuuluu minun ja miehen lisäksi hänen kaksi hoitajaansa sekä heidän ydinperheensä, kotieläimet mukaan lukien. Toisen hoitajansa yksivuotiasta taaperoa lapsi kutsuu veljekseen. Kutsuin hoitajia eilen lapsen ystäviksi, mutta lapsi korjasi: ne on minun perhe.

Meiltä puuttuu arjessa muu tukiverkko, joten nuo lapsen perheenjäsenet ovat meille monella tapaa tärkeitä. Eilen kuusivuotiaamme pääsi veljensä ja hänen vanhempiensa kanssa metsäretkelle. Sillä aikaa nukuin miehen kanssa pitkät ja tarpeelliset päiväunet.

perhe – 1. yhdessä asuvien ihmisten ryhmä, jonka tav. muodostavat kaksi keskenään avio- t. avoliitossa t. rekisteröidyssä parisuhteessa olevaa henkilöä ja heidän lapsensa t. yksinhuoltaja lapsineen t. lapseton pariskunta. 2. pesu, poikue. 3. sellaisten olioiden, asioiden tms. kokonaisuudesta, joilla on yhteisiä ominaisuuksia t. jotka ovat samaa alkuperää. Lähde: Kielitoimiston sanakirja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: