elämä alankomaissa,  hollanninsuomalaisuus,  joulukalenteri 2023,  sattumia

6.12. Suomi hollantilaisen silmin

Viime tiistaina sairaalan labrassa hoitaja arvasi minun olevan suomalainen ja innostui siksi kertomaan vuolaasti Norjan-matkoistaan. Se ei ollut ensimmäinen kerta. Monen hollantilaisen ensimmäinen Suomi-assosiaatio on Ruotsi tai Norja.

Viisi vuotta sitten esitin hollantilaisille Facebook-kavereilleni kysymyksen: Mikä on ensimmäinen assosiaatiosi, kun ajattelet Suomea? Kysyin saman kysymyksen uudelleen eilen ja kirjoitin kaikkien vastausten perusteella seuraavan Suomi-kuvauksen:

    Suomi on tunnettu kauniista luonnostaan: hoikkien puiden muodostamista metsistä, tuhansista järvistä, sateesta ja lumesta sekä maagisista revontulista. Suomalaisen luonnon viehättävyys korostuu erityisesti Lapissa ja Partaharjulla.

    Kylmässä Suomessa on paljon tilaa, mökkejä, saunoja ja kävelyreittejä, joista voi nauttia pitkinä kesäkuun iltoina. Talvella saunoja pääsee avantoon viilentymään.

    Suomea asuttavat koiravaljakot, hirvet, porot ja hyttyset sekä Jari Litmanen, Ismo ja humalaiset metalheadsit. Suomalaiset ovat hiljaisia ja korrekteja introvertteja, jotka elävät hiljaisessa maassaan luonnon rytmissä. Heidän kanssaan keskustellessaan joutuu arvailemaan ja olettamaan.

    Suomalaisten tärkein juhla on juhannus, mutta Suomessa juhlistetaan myös uusien liikennevalojen käyttöönottoa.

    Suomalaista taidetta ja kulttuuria ovat vieneet ulkomaille lauluyhtye Rajaton, metalliyhtyeet, Marimekko, huonekaluvalmistajat, Jean Sibelius ja Aki Kaurismäki. Sibelius tunnetaan erityisesti Finlandia-hymnistään ja Kaurismäki syvästä humanismistaan. Suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria edustavat kala ja vodka.

    Suomalainen koulutus on maailman huippua ja kansa maailman onnellisin.

    Finland has it all. – Monty Python, 1980

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from hollanninsuomalainen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading