arki,  vauvanhoito

Vauvan eka vuosi: 4. kuukausi

Vauvan täytettyä kolme kuukautta saimme lopettaa K-vitamiinitippojen annon. Onneksi, koska ne maistuivat kitkeriltä. Hollannissa K-vitamiinia annetaan vauvalle kertainjektion sijaan päivittäin, suun kautta, aivan kuten D-vitamiiniakin. D-vitamiinista vauva on tykännyt kovasti siitä asti kun ensi päivien yököttelyn jälkeen tajusin vaihtaa öljypohjaisen valmisteen vesipohjaiseen.

Tässä vaiheessa aamut olivat meidän perheessä rauhallisia. Vauva meni nukkumaan noin klo 20.30 ja heräsi aamuseitsemään mennessä kolmisen kertaa (syömään). Sen jälkeen hän nukkui yleensä vielä yhdeksään tai kymmeneen, mikä oli ihan luksusta. Söimme avomiehen kanssa aamiaista kaikessa rauhassa sanomalehtiä lukien. Jos avomies oli ehtinyt lähteä töihin ennen kuin vauva heräsi, soitimme hänelle vauvan herättyä Facetime-puhelun.

Muistan tältä kuulta yhden ihanan herätyksen: havahduin syvästä unesta siihen, että vauva tunki pieniä sormiaan suuhuni. Silmät avattuani tuijotin suoraan vauvan iloiseen naamaan. Kuulimme kolmikuisena myös ensimmäiset kikatusnaurut.

unadjustednonraw_thumb_8e3

Laitoimme vauvan iltaisin nukkumaan omaan sänkyyn, josta hän sitten imetyksen yhteydessä jäi loppuyöksi meidän sänkyymme. Päiväunia vauva nukkui omassa sängyssään. Minkäänlaista päiväunirytmiä ei vielä ollut.

Kuun loppupuolella yöherätyksiä oli useita. Alusta asti vauva oli itkenyt lää, lää silloin kun hänellä oli nälkä. Näin selkeä nälkäitku oli erittäin kätevä, varsinkin öisin. Vauva pulautteli edelleen paljon ja olin siitä vähän huolissani. Pulautteluun ei kuitenkaan liittynyt itkuisuutta tai kasvuongelmia, joten omalääkärin mielestä ei ollut syytä huoleen.

Tämän kuun neuvolakäynti oli taas ikimuistoinen, kun vauva pissasi minun päälleni nostaessani häntä vaa’alle. Olihan minulla mukana vaihtovaatteet… vauvalle.

Vauvan kädentaidot kehittyivät. Hän oppi huitomaan vähän kohdistetusti leikkimaton kaarella roikkuvia leluja ja tarttumaan niihin. Hän osasi tarttua myös avomiehen nenään ja minun hiuksiini. Kädet menivät suuhun tai ainakin suuhun päin: vauva raapi usein poskeaan.

unadjustednonraw_thumb_96f

Jalantaidotkin kehittyivät. Vauva potki sitterissä ja nosti jalat ylös maatessaan selällään. Hän kääntyi muutaman kerran vatsalta selälleen ja yritti selvästi päästä eteenpäin lattialla, tuloksetta.

Kylvetimme vauvaa pari kertaa viikossa ilman saippuoita.

Olin itse taas korkeassa kuumeessa ja yskässä. Onneksi vauva ei sairastunut tällä kertaa.

Vauvan ollessa 3,5 kuukautta vanha kävin ensimmäistä kertaa lyhyessä työkokouksessa. Vauva nukkui sillä aikaa peräti kolmen tunnin päiväunet. Olin myös ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kuoroharjoituksessa. Nautin kovasti laulamisesta, vaikka vauva olikin mielessäni noin joka toinen sekunti. Samoihin aikoihin join ensimmäisen Chardonnayni vuoteen!

Kevät oli ihanan lämmin. Kävimme usein katsomassa kasveja kotikatumme vanhassa kasvitieteellisessä puutarhassa. Pääsiäistä vietimme hillitysti hakemalla tulppaaneja ja pääsiäisleipää. Avomies soitti vauvalle kuulemma myös vähän J.S. Bachin Matteus-passiota, hollantilaisten pääsiäishittiä.

unadjustednonraw_thumb_bb5
Aamen.

Aiemmat jaksot:
3. jakso
2. jakso
1. jakso

8 Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: