perhe,  vauvanhoito

Vauvan eka vuosi: 11. kuukausi

Kymmenen kuukauden iässä vauva vietti ensimmäiset kokonaisen työpäivän mittaiset päivänsä hoitajan kanssa. Tein kuitenkin edelleen töitä hyvin rajoitetusti, ja ehdin viettää paljon aikaa vauvatouhujen parissa. Minusta oli vielä vaikeaa olla vauvasta erossa pidempiä aikoja.

Olin avannut tämän blogin, ja ehdin kirjoitella ahkerasti vauvan kaksien päikkäreiden aikana.

Välillä tosin nukahdimme yhdessä päiväunille. Omat nokoseni tulivat tarpeeseen, koska vauva oli joinakin aamuina hereillä jo klo 5.30. Yleensä hän oli viettänyt loppuyön vieressäni mentyään illalla melko rauhallisesti nukkumaan omaan sänkyynsä noin klo 19.

Vauvan aikainen nukkumaanmenoaika tarkoitti sitä, että meillä vanhemmilla oli iltaisin ihan mukavasti kahdenkeskistä aikaa.

Pari kertaa vauva heräsi yöllä kauhukohtaukseen, joka oli todella kurja kokemus (minulle). Kauhukohtauksen aikana vauvaan ei saanut mitään kontaktia, mutta onneksi hän rauhoittui melko pian isin sylissä. Isi oli muutenkin tosi tärkeä.

Vauvan kolmas hammas  ilmestyi heti kuun alussa, ja sekin taisi tehdä öistä rauhattomia. Vauva joi yhä vähemmän rintamaitoa, imetin häntä enää lähinnä öisin. Päivisin muut asiat – varsinkin muut ihmiset – kiinnostivat vauvaa niin kovasti, ettei hän oikein malttanut rauhoittua rinnalle.

Äidinmaidon lisäksi vauva tykkäsi mm. parsakaalista. Hän maistoi jauhelihaa ensimmäisen kerran – olin viivytellyt sen antamista lehmänmaitoallergian takia, koska pelkäsin reaktiota (turhaan). Vauva söi leivänpalasia pienillä käsillään.

Vauva joi itse nokkamukista ja tavallisesta mukista ja ilahtui varsinkin jälkimmäisestä niin kovasti, että oikein kiljahteli. Hän oli päivisin muutenkin varsinainen ilopilleri. Kukkuu-leikki nauratti vauvaa ja saimme häneltä paljon pusuja, joita hän jakeli anteliaasti myös vieraille. Linnut, koirat ja kirjat sekä naapurin kissa kiinnostivat.

Vieraita kävi Suomesta asti, kun serkkuni perhe tuli kylään. Sain myös kahviseuraa Amerikassa asuvasta Sannasta, joka oli käymässä Utrechtissä ja otti minuun yhteyttä blogin kautta. Minä taas kävin vauvan kanssa Haagissa tapaamassa nyt jo edesmennyttä ystävääni.

Teimme pitkiä kävelylenkkejä kauniissa syyssäässä. Välillä meinasin menettää hermoni vauvan kanssa, joka ei tykännyt hanskoista, sukista eikä kengistä. Hän repi sukat jalastaan ja nosti pienet varpaansa ylös vaunuista kirpeällä syyssäälläkin.

Vauva oli oppinut istumaan kunnolla, eikä seisominen enää oikein kiinnostanut. Tässä kuussa hän oppi myös konttaamaan, mutta suosi ryömimistä, koska se sujui nopeammin. Vauva osasi seisoa pitäen kiinni vain yhdellä kädellä ja kävellä, jos häntä pidettiin kiinni molemmista käsistä. Vauva taputti pyynnöstä käsiään ja tanssi, jos hänelle laulettiin.

Kommunikaatiotaidoissa tapahtui iso harppaus. Vauva osasi protestoida ja näyttää, milloin halusi tulla syliin, ja tämän kuun aikana hän oppi ensimmäisen ihan oikean sanansa! Se oli hollannin kielen sana kijk eli katso, jota hän käytti varsinkin vaunukävelyiden aikana osoitellen kaikenlaista pienellä sormellaan. Luulin myös kuulleeni sanan äiti, mutta se taisi olla pelkkää toiveajattelua.

Junassa istuessamme vauvaparka yritti ottaa kontaktia muihin matkustajiin, mutta ihmiset tietenkin vain tuijottivat kännyjänsä.

Vauva sairasti yhden flunssan ja sai neuvolassa kaksi rokotusta. Hän painoi 8,7 kiloa ja oli 71 senttimetriä pitkä.

Vietin vauvan kanssa yhden yön sairaalassa lehmänmaitoaltistuksen yhteydessä. Olen kirjoittanut lehmänmaitoallergiasta ja siihen liittyvistä tutkimuksista aiemmin. Kävimme allergialääkärillä toteamassa, että vauvan ihottuma oli kadonnut. Allergialääkärin määräämä verikoe kiukutti vauvaa kovasti.

Kävimme myös tutkittavana Youth-tutkimuskeskuksessa, koska osallistumme Utrechtin yliopiston koordinoimaan isoon epidemiologiseen tutkimukseen, joka alkoi jo raskausaikana. Vauvalle tehtiin tutkimuskeskuksessa aivosähkökäyrätutkimus (EEG). Hänen piti katsoa videonpätkiä, mutta tutkimus ei mennyt aivan putkeen, koska vauvaa ei huvittanut.

Kotona videoiden katselu sen sijaan sujui hyvin. Vauva nautti erityisesti Baby Einsteinin Mozart-videoista, jotka sisältävät musiikkia, värejä ja eläimiä. Niitä jaksaa klassista musiikkia harrastava äitikin kuunnella päivittäin.

 

Aiemmat jaksot:

10. jakso (vauva 10 kk)
9. jakso (vauva 9 kk)
8. jakso (vauva 8 kk)
7. jakso (vauva 7 kk)
6. jakso (vauva 6 kk)
5. jakso (vauva 5 kk)
4. jakso (vauva 4 kk)
3. jakso (vauva 3 kk)
2. jakso (vauva 2 kk)
1. jakso (vauva 1 kk)

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: