elämä alankomaissa,  hollanti

7. Bibliotheek Neude

Kävellään pitkin Ganzenmarktia ja Schoutenstraatia Neudelle.

Utrechtin pääkirjasto muutti aiemmin tänä vuonna uuteen paikkaan, Neuden aukiolla sijaitsevaan 1920-luvulla rakennettuun vanhaan postitaloon. Kirjaston maaliskuisia avajaisia oli odotettu kovasti, mutta ne jouduttiin perumaan juuri alkaneen ensimmäisen korona-aallon takia.

Rakennus aukesi viimein toukokuussa. Vuosipäivänämme, 9. kesäkuuta, lähdimme miehen kanssa katsomaan kirjastoa. Söimme ensin lounaan kirjaston ravintolassa (Meneer Potter) ja kiersimme sitten kaikki kerrokset. Olin aivan haltioissani. Kaarikattoinen pääsali on upea, ja yläkerroksista näki Utrechtin kattojen ylle. Lastenosastokin on tosi söpö paikka temmeltää.

Samassa rakennuksessa sijaitsee Utrechtin isoin kirjakauppa, Broese, jonka kahvilasta (sitten kun se taas aukeaa) voi tarkastella Oudegrachtin ihmisvilinää.

Minulle tulee sekä kirjastosta että kirjakaupasta mieleen Amerikka, hyvällä tavalla. Ehkä ensi vuonna voin lähteä retkelle ja uppoutua molempiin tuntikausiksi, niin kuin muutama vuosi sitten Bostonissa.


Kartta

One Comment

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: