arki,  elämä alankomaissa,  hollanti

4. Achter de Dom

Nieuwegrachtin pohjoispäästä pääsee neljään suuntaan. Käännytään loivasti vasemmalle, kadulle, jonka nimi on Achter de Dom (“tuomiokirkon takana”).

Achter de Dom on mielestäni yksi kauneimpia paikkoja Utrechtissa. Tuomiokirkon koristeellinen takaosa avautuu kadulle koko komeudessaan. Yhdestä pienestä ovesta pääsee vuonna 1636 perustetun työnantajani, Utrechtin yliopiston, charmantteihin kokoustiloihin. Jos hyvin käy, ja portti on auki, kadun keskikohdalta voi pujahtaa Dom-kirkon labyrinttimaiseen puutarhaan.

Kun tarkkaan katsoo, huomaa, että katuun on merkitty samalla paikalla sijainneen roomalaisten linnoituksen (Castellum Traiectum) ulkomuurin rajat. Latinan kielen sana traiectum, josta hollannin trecht on johdettu, tarkoittaa joenylityspaikkaa. Rein-joki kulki tuolloin Utrechtin läpi.

Se roomalaisista. Nykyään kadun ainoasta kahvilasta saa korvapuusteja!

Kartta

One Comment

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: