elämä alankomaissa,  hollanti

1. Lange Nieuwstraat

Huomenta! Tämän vuoden joulukalenteri vie sinut kävelylle hollanninsuomalaisen kotikaupunkiin, Utrechtiin. Ohitamme jouluaattoon mennessä 24 lempipaikkaani kaupungin keskustassa. Päivittyvä kartta löytyy täältä. Lähdetään kävelemään Lange Nieuwstraatin eteläpäästä, Agnietenstraatin risteyksestä, jossa sijaitsee 1500-luvulla rakennettu söpö talorivistö, Beyerskameren

Viisi vuotta sitten kannoimme koko omaisuutemme Lange Nieuwstraatilta ostamaamme asuntoon. Olin viimeisilläni raskaana, ja ainokaisemme syntyi 12 päivää myöhemmin.

Tästä Utrechtin keskustassa sijaitsevasta kadusta on tullut minulle rakas. Instagram-seuraajani tietävät, että olen sydänpohjiani myöten onnellinen siitä, että saimme tämänvuotisen katuremontin tuloksena historialliset katuvalot, leveät jalkakäytävät ja vähemmän autoja.

Kun katua kävelee etelästä pohjoiseen, näkyy suoraan edessä Utrechtin tärkein maamerkki, 112 metriä korkea Dom-kirkon torni. Torni on parhaillaan rumien rakennustelineiden peitossa noin vuoteen 2023 saakka. Mutta se on pieni aika ihmisen elämässä – varsinkin jos ajattelee, että tätä mukulakivikatua on tallattu kirkolle ja takaisin jo ainakin vuodesta 1300.

Lapsiperheitä, meluavia opiskelijoita, psykiatrinen sairaala, arkkitehtitoimisto, bussi nro 2, muinainen farmaseuttinen puutarha, Insta-optimoitu lettukahvila, rämiseviä polkupyöriä, museoita, B&B, syyrialainen ruokaravintola, japanilaisturisteja, vääränä päivänä ulos tuotuja roskapusseja, kiukkuisen naisen omistama olutbaari, reikihierontaa, aamuyöllä mouruavia kissoja, pandemiavuoden epätavallisen hiljaisia iltoja.

Sellainen on kotikatuni Lange Nieuwstraat Utrechtin museokorttelissa.

4 Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: