Yleinen

Herkullinen perusrisotto

Eräs seuraajani pyysi minulta eilen Instagramissa jakamani isänpäiväillallisen reseptiä. Joo! Olen tehnyt hyvää risottoa samalla reseptillä jo monta vuotta ja pistän mielelläni hyvän kiertämään

Minun piti ensin googlata, mistä olinkaan reseptin alunperin löytänyt. Se on näköjään Jamien resepti, mutta ei sen englantilaisen julkkiskokin, vaan Utrechtissa asuvan hollantilaisen naisen, joka on pitänyt Koken met Jamie -ruokablogia monta vuotta sitten.

Alkuperäinen resepti on hollanniksi. Käänsin sen vapaasti tähän alle ja lisäilin omia kommenttejani. Risotto on monille ihmisille hifistelyruokaa, mutta minä – tavallinen perheenäiti – en uskalla ryhtyä ottamaan kantaa siihen, onko tämä tehty oikeaoppisesti vai ei. Tärkeintä on, että risotosta on tällä reseptillä joka kerta tullut pirun hyvää.

Sen verran uskallan lopputulosta kommentoida, että itse en tykkää vielä lautasella nesteessä lilluvasta risotosta, vaan sellaisesta kermaisesta kokonaisuudesta, joka pysyy löyhästi kasassa. Riisi ei saa olla kovaa, vaan siinä on vain aavistus puruvaraa.

Risotto alla Milanese kahdelle

Ainekset
1 pieni sipuli
25 g parmesaania. Laitan kyllä vähän enemmän, olenhan melkein hollantilainen juustoa rakastava ihminen.
200 g hyvää risottoriisiä
600 ml kasvislientä. Olen kasvissyöjä. Teen lientä varmuuden vuoksi noin litran, koska joskus risotto imee enemmän nestettä. Laitan loput pakastepussissa pakastimeen odottamaan seuraavaa kertaa.
100 ml valkoviiniä
15 g voita
(0,025 g sahramia tai esimerkiksi vähän tryffeliöljyä. En ehkä laittaisi molempia samaan risottoon.)
Suolaa
Pippuria
Oliiviöljyä

Valmistus
Pilko sipuli ihan pieneksi.
Raasta parmesaani.
Sekoita kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen.
(Laita sahrami likoamaan lasilliseen lämmintä vettä.)
Kuumenna oliiviöljy laakealla pannulla ja kuullota sipulia noin minuutti. Kuullotan yleensä vähän kauemmin, jotta sipulit pehmenevät. Niiden ei pitäisi kuitenkaan ruskistua.
Lisää risottoriisi ja sekoita, kunnes kaikki riisinjyvätkin kuultavat.
Lisää valkoviini ja odota, kunnes se on imeytynyt.
Lisää puolet kasvisliemestä ja keitä riisiä matalalla lämmöllä. Lisää loput kasvisliemestä pienissä erissä. Keitä riisiä yhteensä noin 20-25 minuuttia.
(Lisää sahrami 15 minuutin kohdalla. Risotosta tulee silloin vaaleankeltainen.)
Lisää raastettu parmesaani ja voi viimeisen minuutin aikana. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla (ja tryffeliöljyllä).

Vihreää parsaa
Lisukkeeksi sopivat vaikkapa vihreät parsat (noin 6 kpl) tai tuollaiset pienet parsanpäät, niin kuin kuvassa. Leikkaa parsojen juuresta pois pieni pala. Puumainen juuri on kitkerää. Keitä suolalla maistetussa vedessä noin 4-5 minuuttia, jätä siis kiva puraisutuntuma. Anna valua talouspaperin päällä, jos tarvitsee.

Toinen hyvä lisuke on alkuperäisessä reseptissäkin mainittu kesäkurpitsasalaatti, jonka ohje löytyy täältä.

Perheen lihansyöjämiehelle tein eilen lisukkeeksi myös lyhyesti paistinpannulla paistettuja ja suolalla ja pippurilla maustettuja jokirapuja (rivierkreeftjes). Nelivuotias söi spagettia, ketsuppia ja parsakaalia ja irvisteli parsoille ja tryffelinhajuiselle risotollemme.

mies ja risotto
Eet smakelijk!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: