matkustus,  perhe

Matkapäivä 74/90: Maui

Tehtiin
Tänään lähdimme taas pienelle retkelle. Ajoimme noin puolen tunnin matkan Iao-laaksoon, joka sijaitsee Mauna Kahalawai -tulivuoren rinteillä (West Maui Mountains). Laaksoon vievä tie on hyväkuntoinen ja vain vähän mutkainen. Alue on sademetsän peitossa, ja jaksoin taas ihmetellä sitä, miten Havaijilla maisemat vaihtuvat laavakentästä sademetsäksi ihan yhtäkkiä. Pysähdyimme ensin Kepaniwai Park & Heritage Gardens -alueella. Siellä on pieniä puutarhoja, jotka muistuttavat Mauille muualta tulleista kulttuureista. Ainakin kiinalainen, japanilainen, korealainen ja portugalilainen osio löytyi. Epäilimme, että osan kivirakennelmista oli tarkoitus olla vesialtaita, mutta vettä niissä ei ollut pisaraakaan. Iao-virta sen sijaan laskee puiston vieressä, ja vedessä saa uida, omalla vastuulla tietenkin. Näimmekin paljon luultavasti paikallisia lapsia pulikoimassa juoksevassa vedessä. Tänään vietettiin Kiitospäivää (Thanksgiving), ja osa puiston grillikatoksista oli käytössä jo puolen päivän aikaan. Grilliporukoiden mukanaan tuomien radioiden bassovoittoinen jumputus tuntui omituiselta sereenissä ympäristössä. Ajoimme seuraavaksi lyhyen matkan Iao Valley State Parkiin, jossa sijaitsee yksi Mauin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Iao Needle State Monument. Se on korkea ja terävä kasvillisuuden peittämä laavakukkula. Auton pysäköimisestä saa maksaa $5, ja koska parkkipaikka oli aivan täynnä, emme vitsineet parkkeerata autoa pidemmälle ja lähteä kävelemään ylämäkeä parhaille näköalapaikoilla. Sain kuitenkin napattua kuuluisasta kukkulasta valokuvan, kun avasin auton ikkunaa. Saatamme mennä katsomaan kauniita maisemia vielä jonain toisena päivänä, aikaisin aamulla. Lounasaikaan ajelimme Wailukun kylään, josta satuimme löytämään tosi kivan hipsterikahvilan (Wailuku Coffee Company). Kahvila oli menossa Kiitospäivän takia kiinni puolilta päivin, mutta ehdimme juuri ja juuri juoda hyvät kahvit ja tilata lounasta, jonka söimme ulkona. Lapsi löysi kahvilan lelukorista dinosauruksia. Kävimme vielä ruokaostoksilla Wailukun Safewayssa ja vietimme sitten loppupäivän kämpillä ja uima-altaalla. Luin loppuun jo Big Islandilla aloittamani The Modern Love -kirjan, joka oli jotenkin jäänyt roikkumaan. Lapsen nukahdettua jatkoin miehen kanssa The Crown -sarjan katsomista. Olimme aloittaneet edellisenä iltana.

Syötiin
Lounaaksi söimme Wailuku Coffee Companyn kasviswrapin ja grillatun juustovoileivän. Illalliseksi paistoimme lettuja.

Sää
Tänään Mauilla oli aika kova tuuli. Huomasin sen jo aamuyöllä, kun aaltojen äänet olivat tavallista voimakkaammat ja minun oli pakko laittaa ikkuna kiinni, jotta sain nukuttua. Itse asiassa aallot kuulostivat siltä kuin ne pyyhkisivät kerrostalomme yli. Illalla rannikolla olikin voimassa tulvavaroitus, koska nousuvesi oli niin korkealla. Mitään tulvia ei meillä päin kuitenkaan näkynyt, vaan aallot vain löivät vähän korkeammalle rannan laavakiviä vasten.

Takaisku
Meidän pieni dinosaurusfanimme oli surullinen, kun Wailukun kahvila meni yhtäkkiä kiinni ja hän joutui hyvästelemään muoviset dinohahmot. Aamulla olin kerrankin saanut itseni aikaisin liikkeelle ja olin menossa viereiselle nurmelle aamujoogaan, mutta osallistujia oli niin paljon, että päätin jättää joogan väliin. Thanksgiving on tuonut saarelle paljon vierailijoita, jotka varmaan halusivat reippailemalla tehdä tilaa kalkkunaillalliselle. Minä taas en osaa nauttia joogasta, jos pitää koko ajan varoa, ettei vahingossa potkaise vieruskaveria.

Kohokohta
Se hetki, kun ajoimme Iao-laaksoon ja vuoret kohosivat auton molemmilla puolilla, ihan lähellä.

Omat tunnelmat
Tämä oli hieno päivä. Matkaa on nyt jäljellä tasan kaksi viikkoa (+kotimatka), ja se tuntuu juuri sopivalta. Meillä on vielä pari uutta matkakohdetta viimeiselle viikolle. Juttelimme miehen kanssa siitä, miten tällaisella pitkällä matkalla ei tunnu enää siltä, että on koko ajan lomalla. Päivistä ehtii tulla sen verran tavallisia, että ne alkavat melkein tuntua arjelta. Ja sitten jos pitäisi valita, missä arkeaan viettää, niin kyllä se olisi Utrechtissa. Toisaalta olemme tänä vuonna skipanneet osan siitä ajasta, kun Utrechtin kadut ovat pimeitä ja märkiä. On mielenkiintoista nähdä, miltä tuntuu parin viikon päästä, kun pitää laittaa sukat jalkaan ja lapsenkin pukeutuminen käsittää muuta kuin alkkarit, hellemekon ja sandaalit. Nautitaan vielä pari viikkoa tästä valosta ja lämmöstä ja mennään sitten sytyttämään joulukynttilät.

Mitä lapselle kuuluu
Automatkustus meni tänään tosi hyvin. Lapsi oli muutenkin selvästi hyvällä tuulella. Hän pulisi jatkuvasti kertoen ajatuksiaan ja mielikuvitusjuttujaan, ja me aikuiset saimme useita rakkaudentunnustuksia. Lounaan aikana lapsi tanssahteli jalkakäytävällä ja iltapäivällä uima-altaassa hän lauloi itse keksimiään lauluja. Onneksi amerikkalaiset eläkeläiset vain hymyilevät leveästi ja ihastelevat äänekästä lapsosta.

Suurimmat menoerät
Ruokakauppalasku $98
Lounas $30

Blogissa mainitut paikat löytyvät hollanninsuomalaisen kartoista:

Maui (Havaiji)
Big Island (Havaiji)
Kauai (Havaiji)
Seattle (Washington)
Portland (Oregon)
Provincetown (Massachusetts)
Boston (Massachusetts)

Olen parhaillaan kolmen kuukauden mittaisella lomamatkalla tuoreen aviomieheni ja 3v 11kk tyttäreni kanssa. Kirjoitan päiväkirjaa ja jaan sitä täällä aina kun ehdin nettiin. Päiväkirjassa on joka kerta samat osiot ja vähintään yksi kuva. Kirjoitan myös omista tunnelmistani, ilman sensuuria.

Tervetuloa seuraamaan meidän perheen matkaa! Jos haluat saada tiedon uusista postauksista suoraan sähköpostiisi, voit liittyä blogin sähköpostilistalle (linkki löytyy blogin etusivulta).

Matkaan ei liity kaupallista yhteistyötä.

Iao Valley
Kepaniwai Park & Heritage Gardens
Kepaniwai Park & Heritage Gardens
Iao Needle State Monument
Wailuku Coffee Co.

Matkamuisto

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: