matkustus,  perhe

Matkapäivät 58-59/90: Maui

Tehtiin
Tiistaille minulla oli yksi henkilökohtainen missio: käydä paikallisessa sairaalassa tarkistuttamassa veriarvot. Vakuutusyhtiö varoitteli muutama viikko sitten, ettei liian alhaisella hemoglobiinilla saa lentää pitkiä matkoja. En voi ottaa sitä riskiä, etten pääsisikään joulukuussa (tai tarvittaessa) kotiin. Menin hotellin pikkubussilla Maui Memorial Medical Centeriin, joka on saaren ainoa sairaala. Juttelin matkalla kuljettajan kanssa havaijin kielestä ja tietenkin Suomesta ja Hollannista. Ensiapuun saavuttuani ilahduin, koska siellä näytti olevan rauhallista. Erehdyin pahan kerran; porukkaa lappasi sisään seuraavien tuntien aikana ja odotushuone täyttyi. Joukossa oli mm. pienenpieni vauva, ainakin yksi käsivartensa ja niskansa loukannut häämatkalainen, yksi käsiraudoissa sisälle tuotu paljasjalkainen mies ja yksi vahvasti alkoholilta tuoksuva bikiniasuinen nainen. Kaikki odottivat samassa odotushuoneessa, jossa oli niin tehokas ilmastointi, että oli pakko käydä ulkona lämmittelemässä. Välillä potilaita pyydettiin toiseen huoneeseen verikokeeseen tai muihin testeihin. Melkein viiden tunnin odottelun jälkeen pääsin pois odotushuoneen kovilta penkeiltä huoneeseen numero 16, jossa tapasin lääkärin. Hän halusi kuukausi sitten alkaneen ylävatsavaivan takia ultrata relevantit elimeni. Touhu oli kaikin puolin hyvin asiallista ja persoonatonta ja varsin erilaista kuin Kauailla Wilcox-sairaalan ensiavussa, jossa vallitsi lämmin tunnelma. Vielä noin tunnin odoteltuani sain hyviä uutisia: kaikki näytti olevan kunnossa ja sain ohjeen ottaa tarvittaessa happosalpaajia. Jatkuvat vatsavaivat saattavat johtua rautatableteista. Hemoglobiini oli jopa noussut vähän; se oli puoli yksikköä lentomatkalle asetettujen rajojen (5.3 mmol/l) yläpuolella! Mies ja lapsi tulivat hakemaan minut hotellin pikkubussilla. Heillä oli ollut kiva päivä hotellilla ja kauppakeskuksen leikkipaikalla. Illalliseksi söimme pitsaa hotellihuoneessa. Keskiviikkona lähdimme aikaisin aamulla kauppakeskuksen Starbucksiin ja leikkipaikalle. Kiipeilyelukoiden vieressä istuessani huomasin mainoksen yläkerran leikkisalista nimeltä The Keiki Playhouse. Keiki on havaijia ja tarkoittaa lasta. Menimme tutustumaan leikkitaloon heti sen auettua klo 9.30. Paikka oli todella hieno! Useista eri huoneista koostuvaan rauhalliseen leikkiparatiisiin pääsi koko päiväksi kahdellatoista dollarilla. Aikuisilta pyydettiin pari dollaria. Lapsen olisi jopa saanut jättää hoitajan huomaan enintään kuudeksi tunniksi, mutta tuntuisi vähän raa’alta jättää kielitaidoton kolmevuotias yksin outoon paikkaan. Istuskelimme leikkipaikan lounashuoneessa sillä aikaa kun lapsi kävi läpi kaikki teemahuoneet: kaupan, pizzerian, linnan, kasvimaat ja niin edelleen. Minä kävin välillä naapurissa pikaisessa pedikyyrissä. Haimme lounasta, jonka jälkeen minä menin lapsen kanssa hotelliin lepäilemään ja mies lähti leffaan katsomaan Midwayn. Iltapäivällä menimme vielä uudestaan leikkimään samoilla lipuilla. Lapsi oli nähnyt Searsissa Frozen-kengät ($11), joissa on lamppu. Olen hiljaisessa mielessäni tällaista lamppukenkätouhotusta vastaan, mutta koska lapsi (on lapsi ja) todella tarvitsi uudet lenkkarit, kävimme ostamassa ne. Söimme illallisen italialaisravintolassa, jossa lapsi puki kengät käsiinsä ja löi niitä sitten vastakkain niin että lamput välkkyivät. Onneksi istuimme nurkassa. Hyvän illallisen jälkeen vetäydyimme loppuillaksi hotellihuoneen pimeyteen. Huomenna meillä on taas useampi huone ja terassi, joten voimme tehdä jotain muutakin kuin nukkua tai tuijottaa pieniä ruutujamme silloin kun lapsi nukkuu.

Syötiin
Tiistaina vietin lounasajan sairaalan odotushuoneessa sipsipussin kanssa. Illalla vetäisimme yhden pizzan kolmestaan. Keskiviikkona haimme lounassushit Foodlandista ja söimme herkullisen italialaisen illallisen Bistro Casanovassa.

Sää
30 asteessa mennään, molempina päivinä oli mukava pieni tuuli.

Takaisku
Kaikki on nyt mennyt suunnitelmien mukaan.

Kohokohta
Sairaalassa istuessani ikävöin lasta ja miestä kovasti, ja olin maailman iloisin tyyppi, kun pääsin takaisin heidän luoksensa. Mitenköhän me osaamme taas olla erossa toisistamme kotona Utrechtissa?

Omat tunnelmat
Ajatukset ovat näinä päivinä olleet meille tärkeiden surevien ihmisten luona. Aika oman perheen kanssa on tuntunut – jos mahdollista – vielä arvokkaammalta kuin yleensä.

Mitä lapselle kuuluu
Lapsella on ollut vähän tavallista enemmän kahdenkeskistä aikaa meidän molempien kanssa. Hän tuntuu nauttivan siitä. Toisaalta se, että olin tiistaina yhtäkkiä poissa monen tunnin ajan, oli hänelle iso juttu kivasta päivästä huolimatta. Kerroimme hänelle selkeästi, missä olin ja miksi siellä kesti niin kauan. Lapsi oli maailman suloisin olento leikkiparatiisista löytyneessä Ryhmä Haun Halti-hatussaan ja -repussaan. Nautimme kovasti hänen oivalluksistaan, pikkuviisaista huomautuksistaan ja mielikuvitusleikeistään.

Majoitus
Nukuimme Maui Beach Hotelissa, joka oli ihan ookoo. Näköala huoneesta merelle ja satamaan oli upea, mutta ilmastointi kovin äänekäs. Jos ilmastoinnin laittoi pois päältä ja ikkunan auki, kuuli aaltojen äänet (=ihanaa!) mutta myös läheisellä rantatiellä ajavien autojen jatkuvan virran. Aamiainen oli rasvainen ja valikoima niukka, joten jätimme sen väliin ja haimme ruokaa lähiliikkeistä, joita kyllä piisaa. Ison bonuksen saavat hotellin pikkubussipalvelu, joka vie matkustajia minne vaan kolmen mailin säteellä, ja se, että hotellin terassilta löytyy pieni uima-allas.

Suurimmat menoerät
Ravintolaruuat
Pedikyyri $32

Blogissa mainitut paikat löytyvät hollanninsuomalaisen kartoista:

Maui (Havaiji)
Big Island (Havaiji)
Kauai (Havaiji)
Seattle (Washington)
Portland (Oregon)
Provincetown (Massachusetts)
Boston (Massachusetts)

Olen parhaillaan kolmen kuukauden mittaisella lomamatkalla tuoreen aviomieheni ja 3v 10kk tyttäreni kanssa. Kirjoitan päiväkirjaa ja jaan sitä täällä aina kun ehdin nettiin. Päiväkirjassa on joka kerta samat osiot ja vähintään yksi kuva. Kirjoitan myös omista tunnelmistani, ilman sensuuria.

Tervetuloa seuraamaan meidän perheen matkaa! Jos haluat saada tiedon uusista postauksista suoraan sähköpostiisi, voit liittyä blogin sähköpostilistalle (linkki löytyy blogin etusivulta).

Matkaan ei liity kaupallista yhteistyötä.

Vuorilla sataa

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: