matkustus,  perhe

Matkapäivä 25/90: Kauai

Tehtiin
Tänä aamuna laitoimme lapselle sandaalit jalkaan, ja hän KÄVELI autolle! Olin sitä ennen antanut hänelle parasetamolia (acetaminophen englanniksi) lääkärin ohjeiden mukaan. Olemme rajoittaneet kipulääkkeen käyttöä, koska lapsi on vakuuttanut, että jalka ei ole kipeä levossa ja uskon sen, koska hän on nukkunut yönsä hyvin. Meistä kuitenkin tuntui, että hän varoi jalkaa, koska oli säikähtänyt kovaa kipua heti tapaturman jälkeen. Ilmeisesti muovisandaalien kova pohja ja kipulääke (tai planeettojen oikea asento) auttoivat asiaa, ja hän uskalsi varovasti ottaa ensimmäiset askeleet pitäen minua kädestä kiinni. Mikä onni! Meillä on edelleen vuokra-auto, ja tänään lähdimme heti aamusta tien päälle. Ajoimme ensin rannikkoa pitkin luoteeseen, aina Waimean kylään saakka. Siellä on sellainenkin merkittävä nähtävyys kuin kapteeni James Cookin muistomerkki. Tutkimusmatkailija Cook löysi Havaijisaaret ja rantautui juuri Waimeaan tammikuussa 1778. Muistomerkin vieressä on japanilaistyylinen marketti, josta haimme lounasta. Lounaan jälkeen jatkoimme matkaa pohjoiseen, mutta päätimme kääntyä takaisin ennen kuin asfaltoitu tie muuttui hiekkatieksi. Tulimme samaa reittiä takaisin ja pysähdyimme munkkiostoksille ennen kuin jatkoimme matkaa hienolle Salt Pond Park -uimarannalla. Ranta sopii myös pienille lapsille, jotka eivät kuitenkaan sielläkään voi mennä yksin edes rannan matalimpaan osaan – Havaijin aallot ovat villejä. Satuimme rannalle päivän kuumimpaan aikaan, mutta onneksi meillä oli mukana suuri aurinkovarjo. Lapsi leikki hiekassa, mies kävi snorkkeloimassa ja molemmat pulahtivat vielä yhdessä valtamereen. Minä… hmm… pidin huolta tavaroista ja katselin maisemia. Noin tuntia myöhemmin pakkasimme tavarat ja suunnistimme Hanapepen kylään, jossa oli pienet markkinat. Kävimme ensin hakemassa kahvia tutun Little Fish Coffeen toisesta filiaalista ja ihmettelimme Hanapepen kylän riippusiltaa (Hanapepe Swinging Bridge). Mies käveli sitä pitkin joen toiselle puolelle ja takaisin. Minä päätin olla härnäämättä stressihormonejani ja otin vain pari kuvaa, koska en osaa uida kovin hyvin. Aurinkoisella ruohokentällä oli liian kuuma katsella markkinavihanneksia, joten karkasimme ilmastoituun autoomme ja jatkoimme matkaa takaisin Poipuun. Vähän paremmalla säällä Hanapepen kylä olisi varmasti ollut kiva paikka kierrellä, koska siellä on kuulemma paljon käsityöläisten puoteja ja taidegallerioita. Kävin matkalla ostamassa supermarketista Chardonnayta, makkaraa ja perunoita sillä aikaa kun lapsi nukkui autossa. Loppuillan olimme kämpillä ja yritimme olla tekemättä mitään, jottei hikituska iskisi. Mies haki kaupasta suklaajäätelöä ja kylmää olutta.

Syötiin
Lounaaksi Ishihara Marketin isoja inaripalleroita, makirullia ja kultakaloja (niitä tuttuja suolaisia naposteltavia) ja illalliseksi hot dogeja kotosalla. Välipalaksi nauttimamme Aloha Sweet Delights -leipomon havaijilaiset, portugalilaista alkuperää olevat malasada-munkit ovat melkein yhtä hyviä kuin suomalaiset sokerimunkit. Minulle tuli niistä mieleen hillomunkit, joita haimme Mikkelin Lähemäellä puutalossa sijaitsevasta kaupasta silloin kun olin pieni.

Sää
Sää oli tukala: kaatosaderintama oli saapumassa Kauaille, ja ilma oli kuuma ja kostea. Myöhään illalla rankkasateet ja ukkonen onneksi saapuivat. Yhdysvaltojen Ilmatieteen laitos antoi illalla alueelle Flash Flood Watch -varoituksen, joka kannattaa ottaa vakavasti siinä mielessä, että ei kannata turistina mennä kävelemään/ajelemaan ympäriinsä, jos ei tiedä, missä nopeasti nousevien tulvien vaara on suuri. Kannattaa myös seurata uutisia siltä varalta, että varoitus muuttuu, ja siitä tulee Flash Flood Warning. Se ei meidän alueella ole todennäköinen, eikä meillä siis muutenkaan ole mitään hätää.

Takaisku
Olin rasvannut itseni 50-suojakertoimella ja ollut varjossa aina kuin mahdollista. Silti onnistuin hankkimaan molempiin hartioihini (onneksi aika pienen) punaisen alueen. UV-indeksi oli peräti 10, ja minä olen aina varovainen, koska olen tiukasti liiallista auringossa oleskelua ja ihon palamista vastaan. Pitää olla vielä varovaisempi. Onneksi lapsi ei kuitenkaan ole matkan aikana vielä saanut liikaa aurinkoa!

Kohokohta
Ne lapsen askeleet kotiovelta autolle, ehdottomasti.

Omat tunnelmat
Missasin aikoinaan lapsen 15 kuukauden iässä ottamat ensiaskeleet, koska olin sillä hetkellä vielä tulossa töistä kotiin. Tämän päivän askeleet olivat kuitenkin – jos mahdollista – minulle vielä tärkeämmät. Ensiaskelista ajattelin aikoinaan, että kyllä ne sieltä vielä tulevat, mutta nyt olin ollut koko ajan vähän huolissani kipeästä jalasta ja sen paranemisesta, koska en oikein tiennyt mitä voisin tehdä asialle. Kivi tippui sydämeltä. Päivä oli muutenkin tosi hieno; oli ihanaa istua autossa ja katsella uusia paikkoja. Lapsi osaa hyvin kertoa, mitä näkee, kuulee, miettii ja kokee, ja minä haluan kuulla kaiken. Oli hyvä idea olla melkein koko päivä ilmastoidussa autossa. Vuokraamme auton vain väliaikaisesti, koska pyrimme liikkumaan julkisia kulkuneuvoja käyttäen, ja nyt suunniteltu vuokraperiodi sattui hyvää saumaan.

Mitä lapselle kuuluu
Lapsi ei malttanut käydä päiväunille ennen kuin oli päässyt rannalle. Oli hauska seurata hänen taisteluaan unta vastaan. Hän haukotteli äänekkäästi ja dramaattisesti, ja joka kerta kun silmät meinasivat mennä kiinni, hän aktivoitui tekemään tai sanomaan jotakin. Ei auttanut, vaikka lupasin herättää lapsukaisen heti kun jotain kivaa tapahtuu. Hänen tahdonvoimansa on ihailtavaa.

Suurimmat menoerät
Lounas $18
Ruokakauppalasku $40
Aurinkorasva, lippalakki, matkaeväät $40

Blogissa mainitut paikat löytyvät hollanninsuomalaisen kartoista:
Kauai (Havaiji)
Seattle (Washington)
Portland (Oregon)
Provincetown (Massachusetts)
Boston (Massachusetts)

Olen parhaillaan kolmen kuukauden mittaisella lomamatkalla tuoreen aviomieheni ja 3v 9kk tyttäreni kanssa. Kirjoitan päiväkirjaa ja jaan sitä täällä aina kun ehdin nettiin. Päiväkirjassa on joka kerta samat osiot ja vähintään yksi kuva. Kirjoitan myös omista tunnelmistani, ilman sensuuria.

Tervetuloa seuraamaan meidän perheen matkaa! Jos haluat saada tiedon uusista postauksista suoraan sähköpostiisi, voit liittyä blogin sähköpostilistalle (linkki löytyy blogin etusivulta).

Matkaan ei liity kaupallista yhteistyötä.

Käänteisosmoosivettä
Wailua
Varmaan vähän lämmin
Havaijilainen munkki
Mutakakkuja Salt Pond Parkissa
Hanapepe
Hanapepe Swinging Bridge
Ehkä korjauksen tarpeessa

Meidän takapiha

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: