elämä alankomaissa

Utrecht: lemppariravintolat

Julkaisen lemppariravintolalistani, koska olen ihan varma siitä, että jossain vaiheessa Utrechtiin muuttaa (taas) suomalainen, joka tarvitsee tällaista tärkeää tietoa. Postauksessa mainitut ravintolat ja kahvilat löytyvät kartalta tätä linkkiä seuraamalla.

Olen jämähtävä kulinaristi: jos syön ravintolassa jotakin hyvää, tilaan saman annoksen seuraavallakin kerralla. Testailen mielelläni uusia ravintoloita, ja hyviksi osoittautuneet ruokapaikat jäävät lempparilistalleni tyyliin ”ne potato skins siellä TGI Friday:ssa”.

Utrechtin herkullisin…

cappuccino
Blackbird Coffee & Vintage on retrohenkinen hipsterikahvila. Katutasossa Oudegrachtin varrella sijaitseva pieni tila on sisustettu huonekaluilla, jotka ovat kuin suoraan 1900-luvun toisen puoliskon olohuoneesta. Alakerrasta voi ostaa hintavia polkupyöriä, ja kahvilan puolella saa työskennellä läppärin ääressä. Kahvin kaveriksi voi ostaa pieniä herkkuja, kuten portugalilaisia pastéis de nata -leivoksia. Herttainen omistajapariskunta tuntee minut ja avomiehen, koska käymme kahvilassa usein joko kahvilla tai ostamassa Blackbird-kahvipapuja kotikäyttöön. Kahvila on avoinna keskiviikosta lauantaihin. Vinkki, vinkki: kahvilan alakerran holvikellarissa sijaitsee freelancereille tarkoitettu työtila In de ruimte, jossa saa istua tekemässä töitä vaikka ihan ilmaiseksi, jos sitä ei ole vuokrattu tapahtumille.

IMG_4858

pizza
De Pizzabakkers. Olen niin onnellinen, että tämä pitsaravintolaketju avasi ravintolan meidän kotikulmille, Twijnstraatille. Sitä ennen olimme käyneet pitsalla Nachtegaalstraatin toimipisteessä. Kolmevuotiaamme osaa nykyään itse tilata peruspitsansa (”malgalita”) ja tietää, että äiti tykkää erityisesti campagnolasta. Ravintolasta voi tilata pöytään palan pitsataikinaa, jota pienet kädet saavat vaivata vaikka koko aterian ajan. Ketjulla on nykyään ravintoloita myös Amsterdamissa, Arnhemissa, Delftissa, Leidenissa, Nijmegenissa, Rotterdamissa, Zaandamissa ja Zwollessa. Suosittelen! Ainoa negatiivinen puoli on se, että sen jälkeen kun on tottunut Pizzabakkersiin, mikään muu pitsa ei oikein kelpaa.

IMG_3087.jpg

club sandwich
Cafe de Poort. Silloin kun minun tekee mieli club sandwichia, suuntaan Cafe de Poortiin. Se on rento hollantilaistyylinen eetcafe, josta saa melko tavallisia mutta makoisia ja reilunkokoisia aterioita. Takaosan ikkunapöydät sijaitsevat kanavan yllä, joten niistä voi tarkkailla ohi lipuvia veneitä ja kanootteja. Ravintolassa on hyvä valikoima lautapelejä ja mahdollisuus pistää läppärin töpseli pistorasiaan. Olenkin viihtynyt siellä sekä tekemässä töitä että viettämässä peli-iltaa entisten työkavereideni kanssa.

IMG_7553

risotto
De Rechtbank. Ihan Utrechtin keskustassa sijaitseva Rechtbank (suomeksi oikeustalo) on ravintola, hotelli ja juhlatila. Suomalaiset sukulaiseni ovat majoittuneet hotellissa Utrechtissa käydessään. Ravintolan suurella terassilla on hyvä istuskella lastenkin kanssa. Ravintolan tryffelirisotto on niin hyvää, että en edes keksi sille sopivaa adjektiivia. Risottoannos heitetään valmistuksen lopuksi suureen parmesaanijuustoon, jota on sulatettu liekillä. Lisämaksusta risottoon saa tuoretta tryffeliä. Jos haluan hemmotella itseäni, menen Rechtbankiin ihan yksin ja tilaan sekä risoton että liian kalliin lasillisen espanjalaista Enate Barrica -chardonnayta. Aah!

lounasleipä
Stach. Silloin, kun minun pitää hakea nopeasti lounasta, käyn Stachissa ostamassa juustosämpylän (broodje boerenkaas). Tuoreet, jyväiset sämpylät täytetään vasta tilauksen jälkeen, ja ne ovat siis rapeita ja herkullisia – ei puhettakaan märästä leivästä ja nuupahtaneista rucolanlehdistä. Stachissa on sekin hyvä puoli, että siellä on aina tarjolla ilmaisia maistiaisia: suklaata, leivoksenpalasia, salmiakkia, pikkusuolaista. Kaupasta voi muuten ostaa myös suomalaista Panda-lakua!

IMG_5414 2

falafelwrap
Op Saj. Löysimme tämän syyrialaisen pikaruokaravintolan sattumalta, koska se sijaitsi suosimaamme ranskalaiskojua vastapäätä. Bostonissa asuessani kävin hakemassa falafelwrappini Jamaica Plainilla sijaitsevasta libanonilaisesta ravintolasta. Olin aivan koukussa annokseen, mutta en sen jälkeen löytänyt mistään yhtä herkullista falafelia. Op Saj avattiin pari vuotta sitten, ja siitä lähtien olen syönyt falafelini täällä. Pallerot valmistetaan vasta tilauksen jälkeen, joten ne ovat tuoreita ja rapeita. En tiedä tarkalleen, mitä kaikkea muuta wrappötkylään laitetaan, mutta se on värikäs, raikas ja melko edullinen.

poke bowl
Poke Perfect -ravintolasta saa tuoreita poke bowleja, jotka voi halutessaan koota oman mielen mukaan. Ravintolan Sriracha Mayo sauce on tosi hyvää. Tämä on kätevää ja terveellistä pikaruokaa myös kolmevuotiaalle, joka saa itse valita pikkuannoksensa. Yleensä hän ottaa raakaa lohta, riisiä ja maissia. Itse suosin Soy Joy -vegaaniannosta ilman herkkusieniä.

IMG_4953

kevätkääryleet
Saigon. Tämä on tällä hetkellä lempiruokaani – pitsan jälkeen, tietysti. Saigonin riisipaperiin käärittyjä tofukääryleitä (gỏi cuốn đậu hũ) voi tilata myös kotiinkuljetuksella Thuisbezorg-palvelun kautta. Meinasin lisätä edelliseen, että valitettavasti. Liian usein käy nimittäin niin, etten pitkän työpäivän jälkeen jaksa kokata, vaan teen Saigon-tilauksen. Ravintolassa on paljon muutakin herkullista vietnamilaista ruokaa, ja kevätkääryleitä voi siellä itsekin rakennella kaikenlaisilla täytteillä. Ravintola on usein aika täynnä, joten sinne on hyvä tehdä varaus, varsinkin viikonloppuisin. Lounasaikaan Saigon ei onneksi valitettavasti ole auki.

snacklautanen
De Ontdekking. Viimeksi, kun istuin avomiehen kanssa alas suunnittelemaan tulevaa pitkää lomamatkaamme, teimme sen tässä ihastuttavassa kahvilassa ja tilasimme juomien lisäksi ainoastaan mielenkiintoiselta vaikuttavan snacklautasen. Tarjotin sisälsi viisi maistiaista ympäri maailmaa, ja oli todella hyvä. Kahvilassa on kodikas tunnelma, ja kirjahyllystä löytyy matkaoppaita, joita saa pläräillä. Avomies on kuulemma myös tyytyväinen kahvilan oluttarjontaan.

IMG_5634

cheesecake
Karaf. Nythän kävi niin, että Utrechtiin juuri avattu Karaf-ravintola ryhtyi myymään amerikkalaisen Cheesecake Factoryn juustokakkuja. Tämä ei ole ollenkaan hyvä uutinen ihmiselle, joka on menossa muutaman viikon päästä naimisiin, ja jonka hääpuku on jo ommeltu sopivan kokoiseksi. Olen onnistunut kiertämään ravintolan kaukaa, paitsi kerran. Silloin red velvet cheesecake oli loppu, joten jouduin tyytymään valkosuklaa-vadelmaversioon.

nachot
Nyt tuli tenkkapoo. Olen syönyt nachoja ympäri kaupunkia, mutta en vielä ole kohdannut sitä kaikkein parasta, amerikkalaistyylistä, rapeaa mutta mehevää eli täydellistä annosta. Beers and Barrelsin nachot ovat aika lähellä. Onko ehdotuksia? Lupaan käydä maistelemassa ja muokata tekstiä tarvittaessa.

IMG_1488

massamancurry
Lemongrass. Olin vähän aikaa sitten sairaana, ja avomies kävi hakemassa meille massaman-curryt uudesta ravintolasta tästä meidän lähistöltä. Oma vegeannokseni oli aivan täydellinen. Seuraavalla kerralla ravintolassa asioidessani en kuitenkaan saanut tilata samaa annosta, koska ravintolasta oli tullut niin suosittu, että ruokalistan ulkopuolisia annoksia ei enää valmistettu. Massamanin sai ainoastaan naudanlihalla, joka ei minua kiinnosta tässä kontekstissa. Nyt minun täytyisi keksiä jokin keino saada tilattua se vegeannos. Jos kirjoittaisin heille pienen kirjeen ja veisin sen laatikkoon? Avaisikohan ne sen ja lukisiko loppuun?

kapsalon
Omistan tämän kappaleen Hollanninhippiäiselle ja Suomeen äskettäin paluumuuttaneelle Mielilandia-blogin Anulle. Vaikka Liisa ei rakastunutkaan kapsaloniin niin kuin minä, hän kuvaili annosta blogissaan sen verran perusteellisesti, että minulla ei ole siihen muuta lisättävää kuin se, että haen oman kapsalonini rautatieaseman Döner Companysta, ja tilaan sen vasikanlihalla sekä pelkällä valkosipulikastikkella ja vihreällä salaatilla. Syön tämän annoksen yleensä yksin silloin, kun olen menossa/tulossa junalla.

img_1892

Meillä on avomiehen kanssa sellainen ikuisuusprojekti, että käydään treffeillä kokeilemassa uusia rentoja ravintoloita – paitsi silloin, kun minun on pakko saada jotakin ylläolevista ruuista ja onnistun saamaan tahtoni läpi.

Yleensä valitsemme ravintolan yhdessä:

Lue myös:
Matkavinkki: Utrecht pienen lapsen kanssa

One Comment

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: