arki,  blogi,  perhe,  vauvanhoito

Vauvan eka vuosi: 12. kuukausi

Tämä postaus päättää kirjoitussarjan, jossa olen kertonut vauvamme ensimmäisestä vuodesta kuukausi kerrallaan. Linkit sarjan muihin osiin löytyvät tämän tekstin lopusta.

Ensimmäisen vuoden viimeiseen kuukauteen sisältyi paljon juhlaa: joulujuhlia, Sinterklaas ja itsenäisyyspäivä. Vauva oli oppinut seisomaan ja tanssi aina, kun kuuli musiikkia. Hän osasi seisoa polvillaan pitämättä mistään kiinni ja suorilla jaloilla pitäen kiinni huonekaluista tai esimerkiksi DVD-soittimen nappuloista.

Kävimme joulumarkkinoilla Suomen Merimieskirkolla. Siellä vauva tapasi elämänsä ensimmäisen joulupukin. Tuntematon partaniekka pelotti jopa sen verran, että vauva heräsi seuraavana yönä painajaiseen.

Kävimme myös Amsterdamissa auttamassa vauvan isoisää muutossa sekä Maarssenissa katsomassa tuttavaperheemme Suomen itsenäisyyspäivänä syntynyttä, viiden päivän ikäistä vauvaa. Hänestä on sittemmin tullut tyttärellemme mukava kaveri.

Hoitajan kanssa vauva kävi hollantilaisen ruokakauppaketjun järjestämillä joulufestivaaleilla. Vauvan kanssa oli hauska matkustaa, koska hän oli hyvin sosiaalinen ja vilkutteli ihmisille.

Ruokapöydässä vauva vei mielellään lusikan omaan suuhunsa sen jälkeen kun aikuinen oli laittanut lusikkaan ruokaa. Lopetin tässä kuussa imetyksen, koska vauvaa ei oikein enää kiinnostanut rauhoittua syömään. Hän sai yöllä pullomaitoa, jos tarvitsi. Jouduimme usein keskellä yötä myös etsimään kadonnutta tuttia, joka löytyi sängystä vauvan vierestä. Joskus harvoin vauva saattoi nukkua esim. 20-03 putkeen.

Imetyksen lopettaminen (ja varsinkin oma henkinen valmistautumiseni) oli mahdollistanut sen, että menin ensimmäisen kerran toiseen huoneeseen nukkumaan ja avomies jäi yöksi palvelemaan vauvan tarpeita. Muulloin vauva nukkui edelleen kanssamme samassa huoneessa; ensin omassa sängyssään ja loput yöstä yleensä minun vieressäni.

Iltarutiiniksi oli vakiintunut suihku, vauvan 3-5 hampaan pesu, puhdas vaippa, rasvaus perusvoiteella sekä pyjaman ja unipussin pukeminen. Vauva sai (epäilemättä kaikkien vauvanhoito-ohjeiden vastaisesti) usein vielä sängyssä pullollisen maitoa ja nukahti tutin avulla pitäen tiukasti kiinni nukuttajan kädestä.

Kävin ensimmäistä kertaa ihan oikeilla treffeillä avomiehen kanssa. Vauva meni yöpuulle hoitajan kanssa. Kävimme myös kolmestaan avomiehen työpaikan joulujuhlassa, josta hoitaja kävi hakemassa vauvan kotiin, jotta avomies ja minä saimme jatkaa juhlimista vähän myöhempään.

Hampaiden puhkeamiset menivät minulta vähän ohi, koska vauva ei missään nimessä antanut kokeilla ikeniään. Vaatteiden koko oli tässä kuussa 80.

Sairastamiselta ei säästytty. Vauvalla oli oksennustauti ja ripuli sekä kuumetta melkein 40 astetta. Ripuli jatkui monta päivää, enkä ollut vielä koskaan nähnyt häntä niin kipeänä. Epäilin rotavirusta, Hollannissa kun rotavirusrokote ei (vielä) kuulu rokotusohjelmaan. Kävimme näyttämässä vauvaa lääkärille, ja soitin vastaanotolle parin päivän kuluttua uudestaankin. Onneksi vauva parani viimein kotikonstein ja tankkasi sen jälkeen parin päivän ajan paljon ruokaa ja juomaa.

Vauva ymmärsi monenlaisia asioita. Jos sanoimme heiluu heiluu, hän heilui vasemmalta oikealle ja takaisin. Hän osasi pyydettäessä tipauttaa tutin suustaan. Huvittavinta oli se, kun vauva matki äänessä olevia aikuisia sanomalla bla bla bla.

Uusia sanoja tuli useita, vaikka vauva kommunikoi edelleen myös kirkumalla mahdollisimman kovaa. Hän oppi tämän kuukauden aikana sanomaan mm. pöllö, Muumi, baby, Puppe, nenä ja Nijn(tje), joka on Milla-pupun hollanninkielinen nimi.

Vauva kävi itse hakemassa Puppe-kirjan ja tuli sen kanssa luokseni. Kirjaa luettiin monta kertaa peräkkäin.

Vietimme vauvan yksivuotissynttäreitä avomiehen perheen ja omien kavereidemme kanssa. Avasimme Suomesta tulleet lahjat kuitenkin ihan ensimmäisenä. Varsinkin synttärikortit kiinnostivat vauvaa kovasti.

Vauvavuosi oli ohi, ja vauvasta oli tullut taapero.

Utrechtiläisestä Wammes-leipomosta tilaamamme Nijntje-synttärikakku.

Aiemmat jaksot:

11. jakso (vauva 11 kk)
10. jakso (vauva 10 kk)
9. jakso (vauva 9 kk)
8. jakso (vauva 8 kk)
7. jakso (vauva 7 kk)
6. jakso (vauva 6 kk)
5. jakso (vauva 5 kk)
4. jakso (vauva 4 kk)
3. jakso (vauva 3 kk)
2. jakso (vauva 2 kk)
1. jakso (vauva 1 kk)

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: