arki,  blogi,  perhe,  työ

Tunnustan! Olen listafriikki.

Ei ole sattumaa, että sain viime toukokuussa synttärilahjaksi Lisa Nolan kirjan Listography: Your life in lists.

Rakastan listojen laatimista sekä kaikenlaisia ajankäytön suunnitteluun liittyviä tuotteita, kuten lehtiöitä, hyviä kyniä ja muistikirjoja. Koulu- ja opiskeluajoilta muistan sen jokasyksyisen onnentunteen, jonka uudet kirjoitusvälineet ja tehtäväkirjojen puhtaat sivut minussa herättivät.

IMG_6868.JPG

Olen silti viime vuosina vähän vastahakoisesti siirtynyt digitaaliseen ajankäytön hallintaan. Kahden työssäkäyvän aikuisen lapsiperheessä kännykän kalenterista on sen verran paljon hyötyä, että jopa minä olen raaskinut luopua paperiallakasta.

Ihan kaikkia listoja en ole sähköistänyt. Minulla on nykyään käytössäni seuraavat ajankäytön hallintaan liittyvät digitaaliset ja analogiset keinot (nyt seuraa lista, tietenkin):

1. Minulla on iPhonen kalenterisovelluksessa henkilökohtainen kalenteri, avomiehen ja minun yhteinen kalenteri sekä lapsenvahtien, avomiehen ja minun yhteinen lapsenhoitokalenteri.

2. Virkamiestyössäni käytän Outlookin kalenteria, johon en pääse yksityispuhelimellani. Se on hyvä juttu; tulevan viikon työasiat eivät vilise silmissä vapaa-ajalla. En periaatteesta lue myöskään työmeilejäni viikonloppuisin enkä lomilla. Oman firmani töihin liittyviä meilejä luen kyllä, ne menevät harrastuksesta.

3. Teippaan sunnuntai-iltana jääkaapin oveen sähköisestä kalenterista tulostetun aa-nelosen (anteeksi, sademetsä!), jossa näkyy seuraava viikko. Siihen kirjoittelen työviikon sujumisen kannalta tärkeitä koko perheen juttuja, kuten iltaruokasuunnitelmia ja roskankeruupäiviä.

Käymme avomiehen kanssa sunnuntai-iltana parissa minuutissa läpi viikon työajat, viemiset ja hakemiset, (työ)illalliset, hupimenot ja harrastukset. Aikataulujen koordinointi on erityisen tärkeää, koska olemme molemmat töissä toisessa kaupungissa. Minulla menee työmatkaan tunti, joten en ole ihan hetkessä kotona paikkaamassa aikataulumokia

4. Keittiön seinässä meillä on Post It -lappu, johon kirjoitan kauppalistaa sitä mukaa kun totean puutoksia. Yleensä kuitenkin unohdan ottaa listan mukaan ja yritän sitten lähikaupassa muistella, mitä kaikkea minun pitikään ostaa. Onneksi lähikauppa on kulman takana ja auki iltakymmeneen saakka. Jos (kun) avomies on lähtenyt kauppaan ilman listaa, lähetän hänelle siitä kännykällä kuvan.

5. Kännykän muistiinpanosovellukseen näpyttelen mieleen tulevia ideoita ja muita muistettavia juttuja. Se on kätevä, koska siihen voi piirtää vaikkapa nerokkaita huonekalujensiirtelyideoita. Blogi-ideat kirjaan suoraan WordPressin kännykkäsovellukseen.

Muistio

6. Kaikkien sähköpostitilieni inboxissa on ainoastaan meilejä, jotka odottavat vastausta tai joille minun pitää vielä tehdä jotain. Muut viestit arkistoin tai poistan (melkein) päivittäin. Inboxini on siis eräänlainen to do -lista. Jos minun pitää muistaa tehdä jokin asia, josta kukaan ei ole lähettänyt minulle sähköpostia, lähetän itselleni viestin.

7. Töissä käytän inboxin lisäksi Outlookin tehtävälistaa. Kategorisoin meilit ja annan niihin liittyville tehtäville deadlinen. Työskentelen listan mukaan ja katson aamulla, mitkä työtehtävät minun on saatava valmiiksi sinä päivänä. Isommille tehtäville varaan aikaa sähköisestä kalenterista. Lajittelen uudet meilit päivittäin: vastaan heti tai annan niille deadlinen, jolloin ne siirtyvät suoraan tehtävälistalle.

8. Kotityöpöytäni laatikossa on paperilla lista, jossa lukee esimerkiksi nyt, että minun pitää teettää taaperosta 10x15cm paperikuva tarhaan, varata hammaslääkäriaika, käydä hankkimassa epidemiologian tutkintotodistukseen Apostille-leima, lähettää meiliä taaperon allergialääkärille ja sopia aika siivoojan kanssa.

9. Bonuksena ovat vielä ns. projektikohtaiset listat, kuten viimeksi pikkuremonttilista. Tekaisin äsken tavaroidenripustuslistan – muutama peili, taulu ja hylly pitäisi saada paikoilleen.

IMG_6891

Tämä kaikki kuulostaa ehkä vähän neuroottiselta. Ei huolta, ei tästä sentään ihan pakkomielteeksi ole. Käytännössä listojen laatiminen ja niiden käyttö sujuu kuin rasvattu. Teen kaikenlaista suunnittelua ja luonnostelua usein junassa työmatkalla.

Elämäni ei tunnu erityisen kiireiseltä, ja minulla on iltaisin taaperon nukahdettua jopa pari tuntia ihan tyhjää aikaa, jos en ole laulamassa. Käytän sen lukemalla (digitaalisia) sanomalehtiä, kirjoittamalla blogia tai katsomalla jotain kivaa sarjaa avomiehen kanssa.

Listojen ja hyvän suunnittelun ansiosta pääni pysyy järjestyksessä, tekemättömät hommat eivät tunnu isolta vuorelta enkä yleensä unohtele asioita. Tai en unohtele ainakaan silloin kun muistan vilkaista listojani.

Listojen laatiminen on kyllä joskus paljon mukavampaa kuin listalla olevien asioiden suorittaminen, varsinkin jos kyse on siivouksesta, tavaroiden roudaamisesta tai puheluista.

Onneksi minulle osuu meidän perheessä(kin) usein toimistotyöntekijän rooli. Istun mielelläni tietokoneen ääreen täyttämään molempien veroilmoitusta, maksamaan laskuja, naputtamaan meilejä ja täyttelemään sähköisiä lomakkeita.

Avomies on se, joka lähtee metsästämään vaippoja, valitsee uuden jääkaappi-pakastimen ja huomaa, että maito loppuu kohta.

Pääsen taas kirjoittamaan kauppalistaan melk.

10543646_10152288818299072_4065268772895697943_n
”Tärkeissä töissä” 70-luvulla. Listaaja jo varhaislapsuudessa?

17 Comments

 • Murehtija

  Olen jo jonkin aikaa seurannut blogiasi. Tykkään! Olen tosi huono kommentoimaan postauksia, mutta nyt on melkeinpä pakko. Samaistun niin täysillä! 🙂 Ostin vasta uuden paperisen kalenterin ensi vuodelle, enkä meinaa uskaltaa kirjoittaa siihen mitään, kun on niin ihana tuollaisena puhtaana.

  • satu

   Kiitos, että kommentoit! Voi, mä ymmärrän sua niin täysin tuon kalenterin suhteen. Tuossa yhdessä kuvassa esiintyvä Nomatic Planner saapui eilen ja olen hipelöinyt sitä jo monta kertaa. Edes nimeä en ole kuitenkaan raaskinut siihen vielä kirjoittaa 😀

 • Liisa / Hollanninhippiäinen

  Jos tykkäät ylipäätään täytellä käsin kirjoja, niin unelmateoksia tarkoitukseen ovat nämä ”kysymyksiä itselle” -tyyppiset löytöni: ”999 vragen aan jezelf”, jonka ahkeroin täyteen vuoden alussa, ja nyt ”Een vraag per dag”, jossa on tilaa vastata vuoden joka päivämääränä viitenä peräkkäisenä vuonna päivän kysymykseen! Jeejee! 365 x 5 vastausta = 1825 täytettävää kohtaa.

 • TuuliaK

  Mä taas olen huono seuraamaan tekemiäni listoja, silloin kun niitä tulee tehtyä. Niissä piilevän potentiaalin tunnistan kyllä, ja yritän aina välillä ryhdistäytyä… Mutta kauppalistan teko meidän perheessä onnistuu ja on yhteinen: sovellus OutOfMilk on meillä todellinen arjen pelastus, ja erilaisia listoja saa synkronoitua sovellusten eli perheenjäsenten puhelinten välillä; jokainen voi vuorollaan kirjoittaa siihen puuttuvat asiat ja ruksia ostetut pois jo kaupassa ollessaan. Eli lämmin suositus täältä 🙂

  • satu

   Hei, kiitos! Voisinkin kokeilla tätä. Tähän mennessä en ole onnistunut pitämään kauppalistaa kännykällä – liian iso muutos selvästikin meikäläiselle heh 😀

 • Johanna, Omamaamansikka-blogi

  Minäkin tykkään listoista, mutta en kyllä tälle tasolle ole koskaan päässyt. Ihan eniten tykkäisin kantaa mukana vanhaa kunnon kalenteria, johon kirjoittaisin aikataulut, tapahtumat. Mutta näin digiaikana se tuntuu vanhanaikaiselta. Meillä muuten kauppalista laitetaan Wunderlist -aplikaatioon. Sieltä sitten poistellaan sitä mukaa, kun saadaan ostettua. Lista on näppärästi kännykässä aina mukana ja jaettu perheen kesken.

  • satu

   Joo sama! Kalenteri olis ihana 😊 Katsotaan, saanko joskus siirrettyä kauppalistan kännykkään. Kiitos app-vinkistä!

 • Terttu

  Kylläpä tuntui tutulta! Töissä listasin tulevat tehtävät ja parasta oli yliviivata tehty homma.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: